2024. március 28., csütörtök

Hogy az itthoni továbbtanulás mellett döntsetek

Megrendezték az 5. Eduexpo felsőoktatási kiállítást Szabadkán

Az Eduexpo elnevezésű felsőoktatási kiállítás a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Karrierépítő Központjának szervezésében, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával immár ötödik alkalommal került megrendezésre az MTTK épületében pénteken. A kiállításon azon felsőoktatási intézmények mutatkoztak be, amelyeken teljes mértékben vagy részben magyar nyelvű oktatás folyik. Az egyetemek és szakfőiskolák mellett bemutatkoztak a diákszövetségek, kollégiumok, valamint a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjáról is tájékoztatást kaptak a látogatók.

A kiállítók közt szerepelt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem MATE Zentai Konzultációs Központ, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszéke, az Újvidéki Művészeti Akadémia, az Európa Kollégium, a Magyar Nemzeti Tanács, a VaMaDiSz és a VIFÓ is. A szervezők fontosnak tartották, hogy minél több magyar ajkú középiskolást szólítsanak meg a térségben, csökkentve ezzel az elvándorlást, továbbá, hogy kedvet teremtsenek a továbbtanulási hajlandóságra, megteremtve a tudásalapú társadalom alapját.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke a megnyitón kiemelte:

–     Ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy a továbbtanulással kapcsolatban minden olyan kérdésre, amely eddig talán megválaszolatlan volt számotokra, most választ kapjatok. Információhoz juthattok arról is, hogy melyek azok a programok, amelyek a segítségetekre lesznek az elkövetkezendő időszakban, amelyek az itthoni továbbtanulást serkentik és támogatják. Gondolok itt az MNT ösztöndíjprogramjára, amely több elemből áll. Ezek között szerepelnek például a felvételi-felkészítő programunk és a szerb nyelvi felzárkóztató kurzusok – hallottuk Jerasz Anikótól.

A középiskolások kézhez kaptak egy tájékoztató füzetet az MNT standjánál, amely minden olyan felsőoktatási intézményt magában foglal, ahol továbbtanulhatnak, mindezek mellett tájékozódhatnak kollégiumi elszállásolásról, az étkezési lehetőségekről, különböző ösztöndíjakról és természetesen a diákcsere-programokról is.

– Ez a nap éppen ezt a célt szolgálja, hogy minél nagyobb számban az itthoni továbbtanulás mellett döntsetek, hogy az itthoni karok közül válasszatok és a megszerzett tudást, amelyet a középiskolában, illetve az egyetemen, főiskolán fogtok majd megszerezni, itthon kamatoztassátok és a jövőtöket itthon tervezzétek – hangsúlyozta az MNT VB elnöke.

A megnyitón dr. Takács Márta, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese az itthoni továbbtanulással kapcsolatban a következőket emelte ki:

– Gondoljatok arra, hogy ezek lehetnek a legszebb éveitek, amikor itthon, baráti körben lehettek, sok mindenre adódik lehetőségetek. Csereprogramok is vannak, amiket ki lehet használni, tehát itthonról éppúgy el lehet menni csereprogramra, mint hogyha külföldön tanulnátok tovább. Állítom, hogy egy egyetemi oklevél, vagy egy főiskolai oklevél birtokában biztosan megálljátok a helyeteket a munkaerőpiacon is.