2022. január 22., szombat

Külföldi tanulmányok miatt évente 15 ezren hagyják el Szerbiát

Az elköltözöttek mindössze 50-60 százaléka tér vissza szülőföldjére

Ana Marija Koppert, az Ino Edukacije külföldi tanulási központ illetékese a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva elmondta, évente mintegy 15 ezer ember költözik el az országból, hogy valamelyik külföldi országban folytathasson tanulmányokat – írja a 021.rs hírportál. Az elköltözött hallgatóknak mindössze 50-60 százaléka tér vissza szülőföldjére.

– Számos polgár rendelkezik horvát, magyar, vagy valamilyen másik ország útlevelével, így mint uniós polgárok szabadabban választhatnak – mondta Koppert, majd leszögezte, hogy Nagy-Britannia ismét népszerűvé válik. A Brexit miatt ugyanis számos a szerbiai polgárok könnyen juthatnak munkaengedélyhez a tanulmányaik befejezését követően, mivel már nem számít, hogy EU-s polgárok-e. A tanulmányait követően mindenki két éven belül kaphat munkaengedélyt és így tapasztalatot szerezhet. Az iskolai költségek is olcsóbbak, mivel csökkent az érdeklődés Nagy-Britannia iránt – magyarázta Koppert.

– Mindennek ellenére mégis csak európaiak vagyunk, így bármelyik egyetem előbb felvesz egy szerbiai hallgatót, mint egy távoli kultúrából érkezőt. Az érettségi egy olyan dokumentum, amelyet az egész világon elfogadnak. Bármelyik egyetemre be lehet iratkozni, akár Szlovéniában, vagy Amerikában is – mondta Koppert.

Hangsúlyozta, hogy Szerbiába is egyre több külföldi egyetemista érkezik, legtöbben Egyiptomból, Marokkóból és Líbiából. Hozzátette, hogy ugyanakkor egyre növekszik azoknak a száma is, akik tanulmányaik után visszatérnek az országba.

– Úgy gondolom, hogy a fiatalok mintegy 50-60 százaléka tér vissza, ami megfelel a globálisan mért átlagnak. Sokan közülük itthon nyitnak vállalkozást, vagy pedig nemzetközi cégeknek dolgoznak – mondta Koppert.