2024. április 19., péntek

Lilára színeznék az utakat blokkoló járműveket szombaton

Az Autonóm Női Központ pénteken arra figyelmeztetett, hogy megengedhetetlen és abszurd, hogy a polgárok egymás elleni fellépésre szólítanak fel és még rosszabb, hogy mindezt a „lila forradalommal” és lila színnel igyekeznek elérni – írja a 021.rs hírportál.

A központ illetékeseinek tájékoztatása szerint a „lila forradalom” és a lila szín a női mozgalom és szervezkedés szimbóluma.

– Abban a pillanatban, amikor minden kontinensen és a világ legtöbb országában számos aktivista ünnepli a 16 nap aktivitás a nők elleni erőszakkal szemben elnevezésű globális méretű kampány harminc éves évfordulóját, Szerbiában a sajtó közreműködésével a polgárok lila színt tartalmazó vödrök gépjárművekre dobására szólítanak fel, hogy ilyen módon akadályozzák meg a szombatra bejelentett tüntetéseket és útlezárásokat – áll a szervezet közleményében.

Emlékeztettek arra is, hogy a lila szín a feminista mozgalom jelképe és történelmi összeköttetésben áll a női jogokért való küzdelmekkel.

A Lila forradalom civil szervezete felszólította a polgárokat, hogy december 4-ére a bejelentett tüntetésekre lila színt tartalmazó vödrökkel felfegyverkezve jelöljék meg az utakat lezárni szándékozó gépjárműveket.