2024. március 29., péntek

Tíz csevapcsicsa lepényben

Ezzel a címmel forgattak az idén időszerű vígjátékot Szarajevóban, a filmalkotás tegnaptól az Arena Cineplex mozi rendes repertoárján van. Danis Tanović bosnyák rendező Deset u pola című, 90 perces komédiáját 370 dináros jegyáron nézhetjük meg, a jegyek megvásárolhatók a mozi pénztáránál, online is foglalhatók.

A mese a szarajevói Baščaršija negyedben játszódik, a javarészt turizmusból élő városrészben élők igyekeznek visszaállítani ügyvitelüket a járvány előtti szintre. Enes csevapsütödét vezet, egy szép napon egy zágrábi hölgy azzal a kívánsággal tér be hozzá, hogy a város legjobb csevapcsicsájából szeretne enni. Enis – meggondolatlanul – a szomszédjának a csevapcsicsás boltjába küldi, amiből baj lesz. Az étteremtulajdonosok a legjobb csevapcsicsa elkészítésérét járó elismerésért versengenek.
A fotó az ünnepélyes bemutató előtt, hétfőn este készült az Arena Cineplex mozi bejáratában. Az Oscar-díjas filmrendező szereplőgárdájának egy része, Branko Đurić és Izudin Bajrović főszereplők vezetésével végigvonult a vörös szőnyegen és élőben köszöntötte a közönséget. Đurić és Bajrović a filmben egyszerre barátok és versenytársak is. Az üzleti életen kívül magánéleti kapcsolatok, gyermekeik szerelmi kapcsolata is összeköti őket.

– A közönség egy jó vígjátékra és szórakoztató filmre számíthat. Ez nem csak egy film a csevapcsicsáról, hanem film a szerelemről, a barátságról, egy város versenyszelleméről. Hagyományos ételünk csak egy eszköz a történet elmeséléséhez. A színészekkel élveztük a forgatást, remek volt a hangulat, és alig várjuk, hogy lássuk a közönség reakcióit. Zágrábban fantasztikusak voltak a visszajelzések, de kíváncsiak vagyunk az itteni véleményekre is – mondta Branko Đurić. – Ez a film minden generációnak szól, egy olyan film készült, amely felüdülést jelent nekünk, színészeknek és a közönségnek is. Bízom benne, hogy a szerb közönség is élvezni fogja az egyszerű de meseszerű vígjátékot. Egy történetet mesél el rólunk, olyan emberekről, akik természetüknél fogva viccesek. Egy szarajevói történet, de úgy gondolom, hogy a világ bármelyik részén élvezhető – tette hozzá Izudin Bajrović.
A vígjátékot december 2-ától Európa más nagyvárosaiban is repertoárra tűzték a mozik.