2024. április 20., szombat

A topolyai diákotthon első ötven napja

Sport- és művelődési vetélkedőre készülnek – Még vannak szabad helyek

Október közepén telt meg középiskolásokkal a topolyai Mezőgazdasági Iskola keretében működő diákotthon. Barna Boglárka intézményvezető elmondta, hogy lépésről lépésre igyekeznek minél gördülékenyebbé, zavartalanabbá alakítani a diákotthonban folyó életet és munkát. Jelenleg még van szabad hely, tehát fogadják az érdeklődő tanulókat. Néhányan a tanév közben jelezték már bentlakási szándékukat, mert menet közben kiderült, hogy a napi utazást a közeli falvakból is nagyon nehezen tudják megoldani a gyenge autóbusz-összeköttetés miatt.

A diákotthon körüli területet fásították a napokban a Mezőgazdasági Iskola hatvanéves jubileuma alkalmából

A diákotthon körüli területet fásították a napokban a Mezőgazdasági Iskola hatvanéves jubileuma alkalmából

– Huszonegy dolgozónk közül négyen nevelői feladatot látnak el a nap 24 órájában, egy pedagógus erősíti a csapatot. Hatan viszik a konyhát, egy személy dolgozik a mosodában, hárman őrként vannak jelen, egy egyén gondnokként, emellett három takarítónő ügyel a tisztaságra. Ahogy szembesülünk az újabb feladatokkal, adott esetben kihívásokkal, úgy igyekszünk megfelelni, és megbirkózni a helyzettel. Elmondhatom, hogy eddig sikerrel vettük a feladatokat, és mindig a gyerekek biztonsága és tanulmányi előmenetele lebegett a szemünk előtt. Azt szeretnénk elérni, hogy intézményünkben rend és nyugalom uralkodjon, amihez igyekszünk lakóinkat is hozzászoktatni. A diákok betartják az időbeli korlátaikat és a diákotthon szabályait. Tehát ha elhagyják az épületet, akkor azt meg kell indokolniuk, jelezni a visszatérés várható időpontját. Ez nekünk is egyfajta biztosíték, amihez tarthatjuk magunkat – kezdte a beszélgetést Barna Boglárka, akitől a konyhai munka felől is érdeklődtünk.

– Úgy tűnik, hogy a diákotthon ezen részlege is jól vizsgázott, ami az elmúlt heteket illeti. Elmondhatom, hogy igen ízletes a menzai kínálatunk. A konyhán dolgozóktól vannak olyan visszajelzéseink, hogy egy-egy jól sikerült menü maradéktalanul elfogy, sőt még az adagjukon felül kérik a repetát a lakóink – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy az adventi időszakban azon lesznek, hogy karácsonyi hangulatba öltöztessék az épületet.

– Pozitív, jó hangulat kezd kialakulni a dolgozóink körében, és arra törekszünk, hogy ez meg is maradjon. A nevelők mindinkább kezdenek belemerülni a feladatkörükbe, és hozzászokni, illetve reagálni a folytonosan adódó újabb kihívásokra, annak szellemében, hogy megmaradjon a lakók között a fegyelem, és hogy mindenki a maximumot tudja nyújtani az iskolában, különösen most, az év végi hajrá időszakában. Kikértük a diákjaink jegyeit az iskolákból, és aki segítségre szorul, annak a tanulószobában a helye. Ha valaki valamiből intőre áll, neki minimum egyórányi időt kell nevelőnk felügyeletével tanulnia. Aki több tantárgyból is rossz jegyre áll, a tanulásra szánt időt végig a tanulószobában köteles letölteni felügyelet mellett – hallhattuk Barna Boglárkától, aki azt is elárulta, hogy a diákok között rendkívül népszerűek az iskolai kötelezettségek után szervezett sportaktivitások.

Az ízletes menzai kínálatból sokszor repetát is kérnek a diákok

Az ízletes menzai kínálatból sokszor repetát is kérnek a diákok

– Eredetileg három estére terveztük be a sportfoglalkozásokra szánt időt, de igen hamar négyestésre emelkedett az igény. A labdajátékok lettek a legnépszerűbbek, a fiúk körében persze a foci, a lányok pedig röplabdáznak nevelőink felügyeletével. A csapatjátékok azért is népszerűek, mert gyors mozgással egykettőre kimelegszenek a gyerekek, kiadják magukból a napi feszültséget. Az iskola fedett tornaterme ebben az időszakban igen hideg, ezért a gimnasztikát, a fitneszfoglalkozásokat kedvezőbb időszakra tettük át – mesélte az intézmény vezetője, hozzátéve, hogy a közelmúltban közös találkozón vettek részt az ország kollégiumainak a képviselői, aminek fő témája a Domijada elnevezést viselő sport- és kulturális találkozó volt.

– A rekreatív és a nyelvművelő foglalkozásokon erre a találkozóra is készítjük fel lakóinkat. Több téren mérhetik majd össze a rátermettségüket a diákok, szavalhatnak, énekelhetnek, többféle sportban mutatkozhatnak be. Igyekszünk majd minél változatosabb módon bemutatkozni és minél eredményesebb módon versenyezni. Ha a járványügyi helyzet nem húzza keresztül a terveket, akkor tavaszra Apatin, majd pedig Mitrovica lesz a találkozók helyszíne – ismertette Barna Boglárka.