2024. március 29., péntek

Szépen fejlődik az ősszel elvetett gabona

Közép-bácskai mezőgazdasági körkép

A magas terményárak és az újratermelési anyagok árának folyamatos emelkedése jellemzi a mögöttünk álló időszakot. Az őszi vetést a termelők többsége idejében megejtette, az árpa, a búza és a káposztarepce is szépen fejlődik. A szakemberek szerint a növényvédelmi teendők közül most a rágcsálókra kell odafigyelni.

Topolyán és környékén egyelőre jó állapotban van az őszi vetésű árpa és búza. A legtöbb termelő már hetekkel ezelőtt befejezte a gabona vetését. A kikelt növényeken betegségek megjelenése egyelőre nem tapasztalható. Ezekben a napokban az őszi szántást is befejezik.
Az olajrepce állapota is jó. Attól függően, hogy augusztusban vagy szeptemberben került-e a földbe a mag, 4–8 leveles állapotban vannak a növények, 10–25 centiméteresek. Korábban volt, ahol a rovarok ellen védekezni kellett, de most a hideg a kártevőkre kedvezőtlenül hatott, így meg is szűnt a rovarkártétel.

Branko Dudić, a Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója szerint ha az elkövetkező időszakban is kedvező lesz az időjárás, jelentősen megnő az esély a jó termésre. Rovarok és gombabetegségek egyelőre nem károsítják a gabonát. A rágcsálók esetleges megjelenésére viszont figyelni kell. Hozzátette, hogy a saját parcelláikon ezekben a napokban az őszi szántást is befejezik.

Az igazgató elmondta, hogy jelenleg 26,50–27 dinárt fizetnek a kukorica kilójáért, forgalmi adó nélkül. Ez enyhe visszaesést jelent. Korábban ugyanis a régióban a felvásárlási ár elérte a 29 dinárt is. Hozzátette, hogy a szövetkezet a termelőkkel igény szerint szerződéses viszonyt teremt, az esetben pedig biztosítják az újratermelési anyagokat, a műtrágyát és a vetőmagot is, egyben garantálják a termény átvételét aratáskor. Az újratermelési anyagok árát euróban számolják el, akárcsak a termés árát aratáskor, és akkor kerül majd sor a végső elszámolásra.

Az igazgató elmondta még, hogy az újratermelési anyagok jelentősen megdrágultak az utóbbi időben. Az alaptrágya – típustól függően – kilogrammonként 10–15 százalékkal drágult a korábbiakhoz képest, és ugyanez a helyzet a vetőmagok, a növényvédő szerek, sőt szinte minden egyéb esetében is. A vegyszerek, növényvédő szerek 10–15 százalékkal többe kerülnek, és szintén folyamatosan drágulnak. A télen esedékes fejtrágyázáshoz használt urea és AN típusú műtrágya is megdrágult. Jelenleg az urea beszerzési ára meghaladja a 100 dinárt kilogrammonként, ami azt jelenti, hogy forgalmi adóval 120 dinárba is kerülhet. Az AN beszerzési ára pedig a 80 dinárt haladta meg.

A Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója azt is elmondta, hogy a hízósertéseket most 180 dináros áron vásárolják, a malacokért pedig 200 dinárt fizetnek kilogrammonként. A vágójószág ára esésben van, valószínűleg 175 dinár lesz hamarosan, míg a malacok ára emelkedhet is. A malacok esetében pedig egyrészt a magas takarmányárak miatt nincs nagyobb kereslet, ugyanakkor a tél közelsége is ilyen irányban hat. Hideg időben ugyanis költségesebb a hizlalás, ezért nem keresett most a malac. Hamarosan azonban megnőhet a kereslet a malacok és a vágójószág iránt is, ugyanis az ünnepek előtt rendszerint többet vásárolnak.