2024. április 24., szerda
MAGYARKANIZSA

Hírhedtből híressé válik

Ökoparkká alakítják a Gödrök játszóteret

Nem örvendett mindig jó hírnek, nem használták mindig rendeltetésszerűen, de az utóbbi időben számtalan törekvés irányult arra, hogy a Magyarkanizsa külvárosi részén lévő gödrökbeli játszóteret kicsinosítsák, és átadják azoknak, akiknek tényleg készült: a gyerekeknek. Tavaly és az idén is több programot szerveztek ott, például a görkorisok és gördeszkások összejövetelét is, amikor láthattuk, milyen sokan szeretik ezt a helyet, amit a tervek szerint a NIS pályázatának és az önkormányzatnak köszönhetően jelentős pénzösszegből fognak jövő júniusig igazi ökoparkká varázsolni. Fejsztámer Róbert polgármester kifejtette, nagyon örül annak, hogy jó néhány év közös gondolkodás és tervezés után eljutottak odáig, hogy a NIS segítségével a játszóteret széppé varázsolják.

– A NIS minden évben 5 millió dinárt ad civil vagy intézményi kezdeményezésekre, amely keretet 2022-ben erre a térre fogjuk fordítani önkormányzati hozzájárulással. Az elmúlt években meghallgattuk az erre lakókat, a fiatalokat, kérdőíveken gyűjtöttünk véleményeket, és a tervekbe a felhasználók igényeit is igyekeztünk beépíteni. A legfontosabb részek újulnak meg, vagyis a játszótér és a zöld felületek, közösségi kis terek, padok, és fedett részt alakítunk ki, emellett a környezetvédelem is fontos szempont – mondta a polgármester, aki kifejtette, hogy egy 8,3 millió dináros projekt lesz ez, amelyhez az önkormányzatnak 3,3 milliót kell biztosítania.

A játszótér még így néz ki, de bővülni fog

A játszótér még így néz ki, de bővülni fog

Sáfrány Túrú Ágnes, a LandArt egyesület elnöke elmondta, hogy igazi ökopark lesz ez:
– Az idei NIS-es pályázati kiírás lehetőséget adott egy ökopark létesítésére, melyhez kiváló helyszínnek bizonyult a Gödrök játszótér területe, ugyanis kellőképpen látogatott, de nagyságához képest nincs kihasználva. Kiválóan bővíthető új tartalmakkal, és erre is törekedtünk. Végeztek egy felmérést, melyből kiderült, hogy az ifjúság részéről komoly igény mutatkozik a hely használatára, amit mi figyelembe vettünk, és az ötlettervbe ifjúsági tartalmakat is beépítettünk. Megtartottuk a játszóteret, melyet szeretnénk új elemekkel bővíteni, a szemléletünkhöz híven a tér alapkoncepciója a környezettudatosságra való nevelésre épül. Ehhez környezetvédelmi tartalmakat is elhelyeztünk: ilyenek a napelemmel működő okospad vagy az ökoivókút, az energiatakarékos közvilágítás beépítése, madárbarát kertrész, különféle oktatótáblák elhelyezése, szelektív hulladékgyűjtési lehetőségek. Olyan növényfajtákat választottunk, melyek nem igényelnek intenzív gondozást, és szárazságtűrőek – mondta az egyesület elnöke, aki hozzátette, hogy 2022 júniusára kell készen lennie az ökoparknak.