2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Egyesek frusztráltak

Az oktatási miniszter reméli, hogy nem lesz indokolt meghosszabbítani a tanítási szünetet

A válságstáb egészségügyi tagjai frusztráltak, mert tömegesen megszegik a járványügyi korlátozásokat, de azért is, mert a testület szerdán nem bólintott rá a Covid-beléptető egész napos alkalmazására, nyilatkozta az Euronews szerbiai szerkesztőségének Predrag Kon epidemiológus. Az ülésen nem is volt szó a Covid-beléptetőkről, sem az újévi ünnepségekről. Az epidemiológusok és az egészségügyi szakértők szerint a védettségi igazolást a nap 24 órájában alkalmazni kellene, és nemcsak a vendéglátóhelyeken, valamint a játéktermekben, hanem például mindenhol, a síközpontokban is, ismételte meg korábbi álláspontját Kon, aki szerint továbbra sem adottak az újévi koncertekhez hasonló tömegrendezvények megtartásának a feltételei. Egyébként eddig senki nem fordult a válságstábhoz engedélyért, hogy újévi koncertet szervezhessen, fűzte hozzá. (A jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében 500 személynél többen csakis a válságstáb engedélyével gyülekezhetnek.)
– Számos olyan helyi önkormányzat van, amelyik már beharangozta a tereken tartandó újévi koncerteket, ám engedélyt egyelőre senki nem kért. A helyi önkormányzatokban is léteznek válságtörzsek, ezeknek is vannak bizonyos hatáskörei, például meghatározhatják, milyen feltételek mellett lehet tömegrendezvényt szervezni. Belgrádban még áprilisban elfogadták a döntést, amelynek értelmében tömegrendezvényen védettségi igazolással lehet részt venni (negatív PCR-, vagy antigén teszt, vagy oltási bizonylat). Szomorú, hogy az alapvető óvintézkedéseket továbbra sem tartják be. Az esetszám már akkor jelentősen csökkenne, ha mindenki rendeltetésszerűen viselné a védőmaszkot. A keleti országokban éppen a védőmaszk megfelelő viselésének köszönhetően sikerül féken tartani a járványt – fogalmazott Kon, aki még ennél is sajnálatosabbnak tartja a tényt, hogy a stadionokban az emberek nem viselik a maszkot és nem tartják be az előírt távolságot. Közölte, hogy a Crvena zvezda legutóbbi mérkőzésén is több intézkedést megszegtek a szervezők, ám „ezt szándékosan teszik, mivel hajlandók kifizetni a 300 ezer dináros büntetést".
A téli tanítási szünet kapcsán annyit mondott, hogy ha a járványhelyzet esetleg rohamosan rosszabbodni kezdene, még megváltoztathatják a döntést, hogy a szünet a tervek szerint kezdődik meg.

EGYHANGÚ DÖNTÉS

Branko Ružić oktatási miniszter a Prva tv vendégeként közölte, a válságstáb egyhangúlag döntött a téli tanítási szünetről. A minisztérium nyitott volt az egészségügyi szakértők javaslatai iránt, nem egymással szemben álló felekről van szó, emelte ki Ružić, mondván, hogy az új virusvariáns miatt valamelyest növekedett az aggodalom, ám a jelenlegi mutatók nem utalnak arra, hogy az iskolák gócpontok lennének. Az általános és középiskolák 80 százalékában egyetlen fertőzött diákot sem jegyeznek, valamivel kevesebb, mint a diákok 0,15 százaléka fertőzött, mondta.
E pillanatban senki sem tudja, milyen lesz a helyzet 10, vagy 15 nap múlva. Most nem volt indokolt korábban kezdeni a tanítási szünetet, húzta alá Ružić, aki nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy januárban esetleg később térnek-e vissza a tantermekbe a diákok, ám reméli, hogy erre nem lesz szükség.

TOVÁBB CSÖKKENTEK A MUTATÓK

A csütörtöki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 1980 új fertőzést jegyeztek, 15.248 tesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 13%. Hivatalosan a vizsgált napban 48 Covid-páciens hunyt el, 11.792 a járvány kezdete óta. A kórházakban 3798 Covid-pácienst kezelnek, 177-en lélegeztetőgépen vannak. Vajdaságban 499 új fertőzést jegyeztek, ebből 104-et Újvidéken. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint 11.497 aktív fertőzést tartanak nyilván, ebből 2385-öt Újvidéken.