2024. április 20., szombat

Szombaton országszerte útlezárások

Eddig 30 településről jelezték, hogy csatlakoznak a tiltakozáshoz

Újvidék, Szabadka, Nagykikinda, Mitrovica, Kúla – eddig ezekről a vajdasági településekről jelezték, hogy szombaton csatlakoznak a környezetvédelmi tüntetéshez és 14 órától lezárnak egyes utakat. Országszerte is útlezárások esedékesek egyebek között Belgrádban, Nišben, Loznicán, Šabacon, Novi Pazarban, Užiceben, Kraljevóban, Prijepoljeban, Valjevóban és Smederevóban. Marko Oljača, a szervezők egyike és a Lépések szervezet aktivistája a FoNet-nek nyilatkozva azt mondta, békés tiltakozásra készülnek, majd arra kérte a rendőrséget, hogy gondoskodjon a közrend óvásáról, nehogy a múlt szombati šabaci incidensekhez hasonlóakra kerüljön sor. Oljača szerint eddig 15 ügyvédi iroda ajánlotta fel segítségét a tüntetőknek, elsősorban a jogvédelem biztosításának céljával.
Ezzel egyidejűleg a Belügyminisztérium közzétett egy külön telefonszámot (0800104103), amelyet a polgárok akkor hívhatnak, ha a tüntetők korlátozzák őket mozgásszabadságukban, vagy bármilyen erőszak áldozatául esnek a tüntetéssel összefüggésben. A polgárok tájékoztathatják a hatóságokat az esetleges törvénysértésekről, továbbá információkkal szolgálhatnak az utakat lezáró kocsik rendszámtáblájáról, vagy az esetleges kilengések elkövetőiről, áll a tárca közleményében, amelyben kiemelték, hogy az utak lezárása és a közlekedésben résztvevők feltartóztatása törvénysértésnek minősül, amellyel korlátozzák az alkotmány szavatolta mozgásszabadságot.
A Szerbiai Környezetvédelmi Szervezetek Szövetsége (SEOS) szerdán arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az ezen a szombaton 14 órakor kezdődő útlezárások egy óránál tovább tartanak, ám nem pontosított, meddig. Egyes értesülések szerint a tiltakozás ezúttal kétórás lesz. A SEOS megismételte, hogy továbbra is a lítiumbányák, valamint a referendumról és a népi kezdeményezésről szóló új törvény, a kisajátítási törvény módosítása, továbbá a magánosítás folyamata és a természeti erőforrások korlátlan kiaknázásának tekintetében fejezik ki nemtetszésüket.

Lilába öltözne az (ál)forradalom
Aleksandar Vučić köztársasági elnök és a hatalmi Szerb Haladó Párt elnöke a héten többször is arra kérte a Belügyminisztériumot, hogy amíg a tüntetők nem veszélyeztetik a többi polgár testi épségét, vagy tulajdonát, ne alkalmazzanak erőszakot. Ehhez képest egy magát polgárnők csoportosulásának minősítő, Lila forradalom elnevezésű szervezet, felszólította a polgárokat, hogy „ha szeretnének szembeszállni a környezetvédelmi tüntetők gyakorolta erőszakkal, szombaton, december 4-én, lila festékkel felszerelkezve induljanak útnak és jelöljenek meg minden olyan járművet, amelyik részt vesz az útzárlatokban". Jovana Ćirković újságíró és a Felszabadítás mozgalom aktivistája azt állítja, hogy Lila forradalom elnevezéssel hivatalosan egyetlen szervezetet sem jegyeztek be az illetékes szervnél, szerinte a tömörülés mögött a hatalom áll.