2024. április 19., péntek

Meghosszabbították a határidőt

A vállalatok december derekáig jelezhetik, ha bekapcsolódnának a duális oktatásba

A Szerbiai Gazdasági Kamara sajtószolgálata tegnap közölte, hogy – tekintettel a gazdaság részéről megnyilvánuló nagy érdeklődésre – a cégek december 15-éig jeletkezhetnek, ha részt szeretnének venni a duális oktatásban. A következő, 2022/2023-as tanévre a mostaninál 30 százalékkal több vállalat jelezte, hogy belépne a rendszerbe.

– November végéig 650 gazdasági társaság jelentkezett be, a kérelmek továbbra is érkeznek, ezért döntöttünk a határidő meghosszabbítása mellett. Rendelkezésre állunk akkor is, ha egyes cégek külön találkozókon igénylik a bővebb, pontosabb tájékoztatást a duális képzés gyakorlati megvalósításáról – mondta Mirjana Кovačević, a PKS duális oktatási politikával megbízott részlegének vezetője. Az érdekelt cégek a kamara szakosított portálján jelentkezhetnek: https://dualnoobrazovanje.rs

Kovačević ismertetője szerint az elektrotechnikai szakirány, a gépészet és fémmegmunkálás, a vendéglátóipar és a mezőgazdaság iránt legnagyobb az érdeklődés. A választott szakiránytól függően már a középiskola első osztályában megkezdhető a gyakorlati képzés a vállalatban, a tanulmányok befejeztével pedig a szakközépiskolát végzett fiatal elhelyezkedhet munkaadójánál, saját vállalkozást indíthat, de folytathatja is a tanulmányait. A következő tanévtől 9 új szakirányt vezetnek be, köztük a telekommunikációs elektrotechnikus, mezőgépkezelő, vízvezeték-szerelő, robottechnikus, idegenforgalmi technikus szakirányokat.

Barbara Wilfinger, az Osztrák Gazdasági Kamara duális oktatási szakembere, aki ezen a területen nagy segítségére van a PKS-nek, úgy értékelte, hogy a szerbiai duális oktatási modell sikeres, gyorsan fejlődik, és ha ilyen ütemben halad tovább, ugyanolyan eredményeket mutathat fel, mint az osztrák duális rendszer.

– Az ausztriai vállalatokban a duális oktatástól a korporatív irányításig vezető út nagyon is reális, és a gyakorlatban mindinkább tapasztalható. Azok a menedzserek, akik duális képzésben részesültek, ismerik az ügyvitel lényegét, sokkal jobban értik a folyamatokat, így fejleszteni is könnyebben tudják, ezért a duális oktatás fontos tényező lehet a külföldi beruházók bevonzása szempontjából is. A duális képzés sikerének egyik titka az oktatás és a gazdaság tökéletes kapcsolata – magyarázta Wilfinger.

Pillanatnyilag Szerbiában a középfokú oktatás egészének 5 százalékát öleli fel a duális oktatás: 150 iskolában és 700 vállalatban 8000 fiatalt szakképeznek e modell szerint. A Roaming Networks információ- és kommunikációtechnológiai (Information and Communications Technology, ICT) cég az idén először kapcsolódott be ebbe a rendszerbe, és mindössze néhány hónap alatt nagyon kedvező tapasztalatokat szerzett.

– A diákok ez alatt a három hónap alatt komoly érdeklődést mutattak, jól feltalálták magukat a kollektívában, vállalták az új kötelezettségeket, egyaránt érdeklődnek az elméleti és gyakorlati oktatás iránt – nyilatkozta Miloš Maksimović, a Roaming Networks duális oktatási instruktora. Mint mondja, a képzés idején a diákok a vállalat összes szektorának munkájával megismerkednek, és a folyamat végén a „leendő fiatal kollégákat” alkalmazni lehet majd olyan feladatok végzésére, melyekhez a munkaerőpiacon lehetetlen szakkádert találni. Ebben a cégben most öt diák ismerkedik a gyakorlati tudnivalókkal, de a vezetőség tervei szerint a jövőben 15–20 fiatalt is vállalnak.