2024. április 24., szerda

Mennyiséget pótló minőség

Csökken a haszonállatok száma Vajdaságban – A minőségi jószágállomány szaporítását támogatja a mezőgazdasági titkárság

Ötvenmillió dinárral támogatta az idén a haszonállatok szaporításával foglalkozó szervezeteket, intézményeket és cégeket a tartományi mezőgazdasági titkárság. Összesen 219 szerződést írtak alá tegnap Újvidéken: a támogatással elsősorban a minőségi állatállomány szaporítását szorgalmazzák – mondta Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes.

–  Az a célunk, hogy olyan génállomány legyen a vajdasági gazdák kezében, amelyet tovább tudunk örökíteni, és ezáltal növelni tudjuk a megtermelt hús, tojás és más termékek, illetve mézkészítmények mennyiségét és minőségét is. A tenyésztési program támogatottsága ilyen szempontból kiemelten fontos: a gazdák, szervezetek és intézmények jövőre is számíthatnak a mezőgazdasági titkárság segítségére – mondta Ótott.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt annak a programnak támogatása, amellyel a minőségi jószágtartást szeretnék fejleszteni Vajdaságban. A több éves tervezet egyik alapvető célja, hogy megállítsa az állatállomány folyamatos csökkenését a tartományban – hangzott el szerződések aláírásakor. Jelenleg 361 farmot és 6106 állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságot tartanak nyilván Vajdaságban. Ezeken az 570 ezer szárnyas állaton kívül 89 ezer marhát, 60 ezer disznót, 171 ezer juhot, 6 ezer kecskét, illetve 1350 más patás állatot jegyeztettek be a tenyésztők.

Horváth Zsolt átveszi a támogatási szerződést Milorad Malić segédtitkártól (Fotó: Tóth D. Lívia)

Horváth Zsolt átveszi a támogatási szerződést Milorad Malić segédtitkártól (Fotó: Tóth D. Lívia)

A 60 éves múltra visszatekintő Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon tangazdaságában évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek a tenyészállatok minőségi szaporítására. Jelenleg 180 yorkshire sertésfajtáról, 21 szimentáli szarvasmarháról és 60 württembergi juhról gondoskodnak az iskola munkatársai és a diákok – tudtuk meg Horváth Zsolttól, az intézmény igazgatójától.

– Az elméleti és a gyakorlati oktatás szempontjából is fontos, hogy az iskolának törzskönyvezett állománya legyen, így a diákok a tangazdaságban első kézből ismerhetik meg a szelekció főbb mozzanatait. Ugyanakkor a minőségi jószágok szaporításával anyagilag is jól jár az intézményünk, hisz magasabb áron tudjuk hasznosítani az állományt. Több szempontból is jelentős tehát számunkra az a 450 ezer dináros támogatás, amelyet a mezőgazdasági titkárságnál nyertünk el – hangsúlyozta az igazgató. Kiemelte ugyanakkor, hogy az intézmény 10 helyi termelővel együtt adott át kérelmet a pályázatra.

Egy pályázó ugyanis több fajta állat szaporítására is adhatott át kérelmet. A keretösszegből 4 millió dinárt különítettek el a szaporulat ellenőrzésének támogatására, s e tevékenységet Vajdaságban az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának szakosztálya végzi. Emellett 94 tenyésztő szervezet, illetve 12 mezőgazdasági állomás részesült összesen 46 millió dinár támogatásban. A Zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat regionális szervezetként jutott hozzá a titkárság támogatásához – mondta Josip Češljar, a szolgálat igazgatója.

–  A támogatást elsősorban olyan költségek fedezésére fordítjuk, amelyek a tanácsadói szolgálat mindennapi munkája folyamán keletkeznek. Regionális szervezetként ugyanis 15 mérnököt alkalmazunk, ők folyamatosan járják a terepet Zenta, Ada, Csóka és Magyarkanizsa községekben. Fő célunk, hogy minden szempontból segítsük a gazdák munkáját: a laboratóriumunkban ingyen elemezzük a talajmintákat a termelők számára, évente küldünk jelentést az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának az állatállomány ellenőrzéséről, de a gazdák a pályázatírásnál is számíthatnak a szakmai segítségünkre – vázolta a szervezet munkáját Češljar.

A nyertes pályázókat Čedomir Božić mezőgazdasági titkár nevében Milorad Malić segédtitkár köszöntötte. Beszédében kiemelte annak jelentőségét, hogy az állatállomány csökkenését a minőséggel ellensúlyozzák a vajdasági tenyésztők.