2022. július 3., vasárnap

Britney Spears szabadsága

A népszerű énekesnő már jó ideje a médiafigyelem középpontjában van, el se tűnt onnan azóta, hogy 1998-ban, tizenhét évesen megjelent a debütáló dala, a ...Baby One More Time. Ezek után szinte a csapból is Britney Spears folyt, sikert sikerre halmozott, meghódította a világot, ő lett az új pophercegnő, az új Madonna, a megtestesült amerikai álom. Sokan megszerették, sokan utálták, sokak példaképévé vált, sokan irigykedtek rá, úgy akartak kinézni, mint ő, a médiát pedig minden érdekelte róla, a szerelmi afférjai, a ruhái, a sminkjei, az étrendje, minden lépése, minden mozdulata. Az újabb hírek is róla szólnak, ma kereken negyvenéves, de nem csak ezt, hanem a szabadságát is ünnepli. Az amerikai álomból ugyanis egyszer csak rémálom lett.

Britney Spears háromévesen kezdett el táncórákra járni, ötévesen már énekelt, majd off-Broadway musicalben lépett fel, reklámokban szerepelt, tízévesen pedig felvették a The Mickey Mouse Club varietés tévéműsorba, amely akkortájt más későbbi hírességeket is befuttatott, például Christina Aguilerát, Justin Timberlake-et és Ryan Goslingot. Két év múlva azonban a műsor megszűnt.

(Fotó: Getty Images)

Britney egy menedzserrel kezdett el tárgyalni, amit néhány meghallgatás és elutasítás követett, majd pedig 1999-ben megjelent a debütáló albuma és Britney Spears körül felgyorsultak az események, még több sikerdal, még több lemez, amelyek valóságos díjesőt eredményeztek, amitől pedig mindenki elolvadt, hogy Justin Timberlake-kel egy párt alkottak. A kapcsolatuk állítólag három évig tartott. Ezután viszont a hírek egy egyre vadabb Britney-ről kezdtek szólni, aki minden téren merészebb és szabadelvűbb, Madonnával vált csókot a színpadon, 2004-ben házasságot köt a gyerekkori barátjával, két nap múlva érvényteleníti, és még abban az évben összeházasodik Kevin Federline rapperrel, táncossal, akinek a barátnője épp a második gyermeküket várja, így Britney Spears hirtelen a családromboló jelzőt is megkapja.

Kevinnek és Britneynek két fia született, az énekesnőről pedig egyre aggasztóbb hírek és fotók jelentek meg, hogy idegösszeomlása van, gyógyszereken él, felelőtlenül bánik a gyerekeivel. A világ elborzadt, amikor látta, hogy kopaszra borotválta a fejét. A pár 2007-ben vált el véglegesen, Britney állapota pedig tovább romlott, elvesztette a felügyeleti jogait a gyerekei felett és kórházi kezelésre szorult. Ekkor az apja a bírósághoz fordult és gyámságot kapott a lánya és annak vagyona felett.

Mindeközben pedig Britney Spears, kisebb-nagyobb kihagyással, de dolgozott, jelentek meg dalai, lemezei, különböző projektumokban vett részt. A hírek közben egyre inkább Britney és a nem épp makulátlan múlttal rendelkező apja közti ellentétekről kezdtek el szólni, arról, hogy az apja teljesen irányítja, szinte fogságban tartja őt.

A rajongók egyszer csak besokalltak Britney nyilvános szenvedésétől. Fordult a kocka, azok is megsajnálták, akik eddig megvetették. Létrejött a #FreeBritney mozgalom, amely az énekesnő jogi szabadságát követelte. Az apja nevetségesnek nevezte a megmozdulást, de egyre többen csatlakoztak hozzá, köztük hírességek is. Elindult egy úgynevezett bocsánatkérő hullám is, többen nyilvánosan az énekesnő elnézését kérték, amiért korábban nem álltak mellette vagy piszkálták. Idén egy dokumentumfilm is megjelent az életéről, nemrég pedig a hírek arról szóltak, hogy a törekvések sikerrel jártak és Britney felszabadult apja gyámsága alól. Az énekesnő ezt megköszönte a rajongóinak, a mozgalomnak, és üzenetében azt írta, hogy boldogsága határtalan, a szabadságát pedig egy pohár pezsgővel ünnepli meg. Ez lenne a happy end? Nem tudni, de minden bizonnyal még hallani fogunk Britney Spearsről.