2024. április 20., szombat

Jubileumi nosztalgiázás a Tini színpadán

Szombaton tartották meg a 30., jubileumi Tini-Ifjúsági Énekes Vetélkedőt, közismert nevén a Tinifesztivált, amely kiváló lehetőséget nyújt a fellépni vágyó tehetséges fiataloknak.

Erős Ervin, Vitkay-Kucsera Ágota, Szerda Árpád

Erős Ervin, Vitkay-Kucsera Ágota, Szerda Árpád

A fesztivál az évek során a vajdasági magyarok legszínvonalasabb országos könnyűzenei vetélkedőjévé nőtte ki magát. A harminc év alatt sok énekesnek jelentett ugródeszkát a Tini színpada, köztük Dér Henriettának, Bencsik Tamarának és Csizmadia Annának, de rajtuk kívül számos fellépőnek is. A fesztivál szervezője – csakúgy, mint az elmúlt harminc évben – az idén is a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület volt. Áldozatos és céltudatos munkájuk segítette a szervezőket abban, hogy még a legnehezebb pillanatokban sem vált kérdésessé a rendezvény létjogosultsága. A fesztivált Varga Flórián szervező, a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület elnöke nyitotta meg.

Gúth Emília, az ifjúsági kategória második helyezettje

Gúth Emília, az ifjúsági kategória második helyezettje

A köszöntő és bátorító szavak után egymást követték a jobbnál jobb énekhangok. A idei rendezvényen 14 fiatal két kategóriában mérette meg magát a színpadon. A tini (13–17 év) és az ifjúsági (18–28 évesek) korcsoportban is heten szálltak versenybe a fődíjért. A benevezett fiatalok produkciójához az idén először a temerini Bakshees Band biztosította a zenei kíséretet, kiegészülve egy fúvós szekcióval és két kísérő vokállal. Faragó Aurél, a zenekar tagja elmondta, hogy a fiatalok a zenekar próbatermében próbálhattak több alkalommal is. Gyakorolhatták az éneklést és a színpadi mozgást is a zenekarral, ennek köszönhetően teljesen felkészülhettek a fellépésre.

Kovács Kristóf, a fesztivál győztese

Kovács Kristóf, a fesztivál győztese

A jubileumi eseményt az idén a nosztalgiázásra építették a szervezők. A gálaműsor ugyanis eltért a megszokottól, nem sztárvendég szórakoztatta a közönséget, helyette a fesztivál tíz előző győztese lépett fel, fokozva az ünnepi hangulatot. Az idei est házigazdái, László Judit és Gőz László is felléptek korábban a fesztivál színpadán.

Kőrösi István és László Judit színészek

Kőrösi István és László Judit színészek

Emellett a zsűri egy része is a rendezvény régebbi fellépőihez tartozott. Erős Ervin zeneszerző és Szerda Árpád zenész, zenetanár zsűritagok is felléptek korábban a Tinifesztiválon. A zsűri harmadik tagja, Vitkay-Kucsera Ágota opera-énekesnő ugyan először tölti be ezt a szerepet, de az est folyamán elmondta, hogy ő a harmincadik, édesanyja, Vitkayné Kovács Vera opera-énekesnő pedig a harmadik fesztiválon volt zsűritag Temerinben.

Harmath Edina, a tini kategória győztese

Harmath Edina, a tini kategória győztese

A zsűritagok elmondásuk szerint az éneklés mellett az előadásmódot, a kiejtést és hasonló szakszempontokat vették figyelembe, amelyek alapján a következő énekesek részesültek díjakban az idén: tinikorosztályban a harmadik díjat a zentai Ivković Noémi, a másodikat pedig a törökbecsei Erős Lilla érdemelte ki. A kategória győztese a moholi Harmath Edina lett.

Tóth Ottó, az ifjúsági kategória harmadik helyezettje és közönségdíjas

Tóth Ottó, az ifjúsági kategória harmadik helyezettje és közönségdíjas

Ifjúsági korosztályban a szentmihályi Tóth Ottó érdemelte ki a harmadik helyezést, s ő közönségdíjban is részesült, a törzsudvarnoki Gúth Emíliát pedig második díjjal jutalmazta a zsűri, ami mellé különdíjat is kiérdemelt. A temerini Erős Henrietta is különdíjat kapott. A 30. fesztivál győztese a tornyosi Kovács Kristóf lett.
A gálaműsor záróakkordjaként a kategóriák első helyezettjei még egyszer előadták a győztes dalokat.

Szerda Árpád zenész

Szerda Árpád zenész