2024. április 25., csütörtök

Megérkeztek az oktatórobotok

A Rotary Club ajándékai az általános iskoláknak

Több észak-bácskai község iskolájában, így a zentai általános iskolákban is átadták azokat az oktatórobotokat, amelyeket a zentai Rotary Club adományozott más szerbiai, magyarországi és egyesült államokbeli rotarysoknak és a zentai önkormányzat segítségének köszönhetően. A tavaly elkezdődött akcióban Szerbia 100 általános iskolájának 500 oktatórobotot adományoztak. Zentán tegnap 15 észak-bácskai általános iskolának, közöttük a zentai elemi iskoláknak is kiosztották, mindegyik oktatási intézmény 5 darabot kapott belőlük – nyilatkozta napilapunknak Berényi Ernő, a zentai Rotary Club ez évi elnöke. A Makeblock cég mbotjai kifejezetten ötödik–nyolcadik osztályos gyermekek számára gyártott programozható robotkészlet, amellyel elsajátíthatók a programozás kezdő lépései.

Kifejlesztésénél nagy figyelmet fordítottak arra, hogy használata egyszerű legyen, mégis kihívást, szórakozást jelentsen mind a kezdőknek, mind pedig a már tapasztaltabbaknak. A robot alapesetben modulokból épül fel, ezek összeszerelése nem igényel semmilyen elektronikai tudást. A vezetékek, csatlakozók színkódoltak, az alaprobot 10 perc alatt összeszerelhető. A kezdőcsomag tartalmazza a robotvázat, hozzá kerekeket és motort, ezenkívül alaplapot és két szenzort, valamint ultrahangos távolságérzékelőt és vonalkövető modult. Már az alapcsomag is nagyon sok lehetőséget nyújt robotikai, programozási ismeretek fejlesztéséhez.

Az 5 robotból álló készlet a tanárok felkészítésével 544 dollárba kerül, így az adományok összértéke mintegy 55 ezer dollárt tesz ki. A projektben három állam, három Rotary-körzet klubjai vettek részt, az Egyesült Államok Georgia államában lévő Savannah rotarysai voltak a fő partnerei, rajtuk kívül még az USA-ból 5, Magyarországról 7, Szerbiából pedig 4 klub tagjai tevékenykedtek a program megvalósításán.
A robotok átadásán tegnap a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában Vladimir Matić, a 2483-as, vagyis a szerbiai és a montenegrói Rotary-körzet kormányzója üdvözölte a jelen lévő rotarysokat és iskolaigazgatókat, és abbeli reményének adott hangot, hogy az általuk adományozott robotokat használni fogják az informatikaórákon, és mindez a diákok javát szolgálja majd. Az összejövetelen jelen volt Aleksandar Dragić, a zentai Rotary Club tavalyi elnöke is, akinek a vezetésével a projektumot elindították. Dragić örömmel jelentette be az adományozási programjuk végét, a jelen lévő pedagógusoknak pedig azt kívánta, hogy minél hatékonyabban tanítsák meg a diákokat a robotok kezelésére, az így szerzett tudást pedig a gyermekek kellőképpen használják.
Az mbotok átadását követően a jelen lévő pedagógusokat a B92 Alapítvány oktatója készítette fel a robotok kezelésére.