2024. március 29., péntek

Csodagyerekek fellépése

Mattias Antonio Glavinić zongorista, Žiga Čopi tenor és Sergej Skeledžija hegedűs ragyogó fellépésével lepte meg a székvárosi Egység Művelődési Állomás koncertközönségét. Érett művészként, kellő átéléssel adták elő R. Schumann, F. Gerbić, B. Ipavec, J. Sibelius, C. Saint-Saëns, F. Poulenc, P. Tosti, G. Puccini, S. Gastaldon, F. Schubert, F. Mendelssohn, F. Chopin és P. I. Csajkovszkij zeneszámát. A szólóénekest és a hegedűst az újvidéki Nera Skeledžija zongoraművész, korrepetitor kísérte zongorán. Jelena Simonović Kovačević és Vitkay-Kucsera Ágota, a Marija Trandafil tiszteletére – Ars e femmina nevű projektum két szerzője, az Újvidéki Művészeti Akadémia kiváló pedagógusai, a zenei pályán feltörekvő, már igen eredményes fiatalok közül mutattak be hármat a régiónkból.

A koncert résztvevői: Mattias Antonio Glavinić, Sergej Skeledžija, Nera Skeledžija és Žiga Čopi

A koncert résztvevői: Mattias Antonio Glavinić, Sergej Skeledžija, Nera Skeledžija és Žiga Čopi

A 19 éves, sokoldalú, szlovén Žiga Čopi szólóénekesként szórakoztatta a székvárosiakat. Koperban hegedűszakot fejezett be, majd nagybőgőn folytatta tanulmányait. Középiskolásként a szimfonikus zenekarban megszerezte a közös zenélés fontos tapasztalatát. A koperi zenei gimnáziumban a gitár mellett szólóéneket, zongorát és zeneszerzést tanult. Jelenleg a Ljubljanai Zeneakadémia zeneszerzési szakán elsőéves hallgató, a szólóéneklés technikáját Edit Garčević Koželj egyetemi tanárnő osztályában tökéletesíti. Habár csak nemrég kezdte meg a szólóéneklés tanulását, egyike a legtöbbet ígérő fiatal énekeseknek, ezt bizonyítják a szólóénekversenyen szerzett díjak.

Sergej Skeledžija, a székvárosiak egyik legkiválóbb fiatal hegedűse

Sergej Skeledžija, a székvárosiak egyik legkiválóbb fiatal hegedűse

Sergej Skeledžija, a 12 éves újvidéki hegedűs tanulmányai során eddig 40 díjat érdemelt ki a hazai és a nemzetközi versenyeken. Fellépett szólistaként és zenekarokkal is. A székvárosi Isidor Bajić Zeneiskolában Vitalij Gulijcsuk tanár növendéke, emellett Mateja Marinković, Tatjana Balasova, Igor Tkacsuk, Marko Josifoski, Irina Jasvili és más nemzetközi hírnevű művészek mesterkurzusain képezi magát tovább.

A mindössze 11 éves horvát–olasz származású zongorista, Mattias Antonio Glavinić Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Horvátországban, Szlovéniában, az Egyesült Arab Emirátusban és Szerbiában számos díjat szerzett már színvonalas versenyeken. 2017-ben egyike volt a hét „csodagyereknek”, azoknak, akiket a Pianofriends Szervezet választott ki, hogy játsszanak Sergio Mattarella olasz elnöknek adott koncerten. Jelenleg a velencei Benedetto Marcello Zeneakadémián Gianliugi Polli osztályának növendéke. Minden zeneszámot kotta nélkül zongorázott a székvárosi közönségnek a rendezvény legfiatalabb művésze.