2024. március 29., péntek

A gyermekek biztonságáért

Újvidéken tegnap megkezdődött a 3. Nemzeti Gyermek Közlekedésbiztonsági Konferencia, amelyen többek között jelen volt Aleksandar Kravić, a városi tanács közlekedési ügyekkel megbízott tagja is.

A konferenciát a Szerb Köztársaság Közlekedésbiztonsági Ügynöksége és az újvidéki önkormányzat közösen szervezi. Az a célja, hogy a résztvevők tapasztalatot cseréljenek, valamint megbeszéljék a jövőbeli együttműködés tervét, amelynek köszönhetően még hatékonyabb lesz a munkájuk, a gyermekek pedig biztonságosabban közlekedhetnek.
Kravić hangsúlyozta, hogy az újvidéki önkormányzat felismerte a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos oktatás jelentőségét, a gyermekek biztonságára helyezve a hangsúlyt.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy egyre több jármű közlekedik a tartományi székváros utcáin, ezért a gyermekekre jobban kell vigyázni, mint korábban. Folyamatosak a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos előadások, hiszen az oktatás az előfeltétele a közlekedési kultúra növelésének, a megelőzés a leghatékonyabb módszer a közúti balesetek csökkentésére. Önkormányzatunk a Közlekedési Ügynökséggel karöltve közös projekteket valósít meg annak érdekében, hogy az iskoláskor előtti gyermekek, valamint az általános- és középiskolások idejében elsajátítsák a biztonságos közlekedés alapjait, és hogy megtanuljanak helyesen, szabályszerűen viselkedni az utakon – mondta Kravić.
Marijana Jovanović, a konferencia szervezője kifejtette, hogy az újvidéki önkormányzat volt az első az országban, amely megalakította a gyermekülésekkel foglalkozó irodát, és amely azóta is sikeresen működik.

– Minden hónap utolsó hetében ingyenes gyermekülés-vizsgálatokat szervezünk az érdekeltek számára. Az Újvidék Egészségházzal közösen előadásokat tartunk az állapotos anyukák számára, tájékoztatjuk őket az ingyenes gyermekülések beszerzésének a lehetőségéről. Az idén a városi közlekedésügyi hivatallal karöltve ingyenes gyermeküléseket osztottunk szét az érdeklődők között. Újvidék az egyetlen, olyan település az országban, ahol a Közlekedési Ügynökség négy taxitársaságnak adományozott gyermeküléseket – magyarázta Jovanović, majd hozzátette: Újvidék példáját mostantól Nagybecskerek is követi.

Duško Pešić, a Szerb Köztársaság Közlekedésbiztonsági Ügynökségének az igazgatója elmondta, arra törekszenek, hogy minél kevesebb gyermek járjon pórul az utakon. – Folyamatban van a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Stratégia kidolgozása, az év végéig elkészül a tervezet. Ha sikeresek akarunk lenni, ahhoz az intézmények és a szervezetek koordinált együttműködésére van szükség, valamint a rendőrök folyamatos képzésére – mondta többek között Pešić.

A konferencián átadták a Legbiztonságosabb ölelés elnevezésű díjat, amelyet Aleksandar Vulin belügyminiszter érdemelt ki, mert felismerte a gyermekülések használatának a jelentőségét, hiszen nélkülük sokkal több gyermek sérül meg a közlekedési balesetekben. A konferencia keretében gyermeküléseket adtak át a kamenicai Gyermekfalunak, az újvidéki szülészetnek és a nagybecskereki Alo taxi egyesületnek.