2024. április 25., csütörtök

Egész évben HIV-szűrések

Különösen fontos, hogy a HIV-pozitívak felvegyék a koronavírus elleni védőoltást

A szabadkaiak megszokhatták, hogy a korábbi években december elsején a város főterén ingyenes HIV-vizsgálatot szerveztek az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából. Tavaly ezt a szűrővizsgálatot a koronavírus-járvány miatt a Stav Plus Egyesület irodahelyiségében szervezték meg. Idén sincs a főtéren szűrés, dr. Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa azonban lapunknak elmondta, nem csak ezen a napon kellene a tesztelést elvégezni, hisz az intézményben 20–30 évre visszamenőleg mindennap ingyenesen elvégezhető ez a vizsgálat. A Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint Szerbiában idén 120 HIV-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, közülük 34-en lettek AIDS-esek, heten pedig meg is haltak.
– Idén két új HIV-pozitív személyt jegyeztünk fel az intézményben. Nem lehet tudni pontosan hány fertőzött van, harminc éve végzünk tesztelést, és azóta összesen 74 HIV-pozitív személyt regisztráltunk. Hogy ebből mennyi van életben, nem lehet tudni, ugyanis 1996 óta létezik egy nagyon jó kezelés, melynek neve HARP. Ennek segítségével együtt tudnak élni a vírussal – mondta a szakorvos.
Dr. Nebojša Bohucki szerint mindenkinek el kellene mennie tesztelésre, különösen azoknak, akiknek kockázatos szexuális aktusuk volt. A „90–90–90” célkitűzésről is szót ejtett.
– Jó lenne, ha ismernénk a fertőzöttek 90 százalékát, és ha ennek az aránynak a 90 százalékánál megkezdődhetne a kezelés folyamata. Jó lenne, ha a kezelt személyek 90 százalékánál elérnénk a vírus kimutathatósági szint alá szorítását, azaz ne bírnának megfertőzni senkit. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2030-ra a HIV már nem lesz közegészségügyi téma, azaz már nem emlegethetjük majd világjárványként – magyarázta a szakember.
A HIV-fertőzöttek a különösen kockázatos csoportba tartoznak, így nekik mindenképpen javasolt a koronavírus elleni védőoltás mindhárom adagjának felvétele.
– Mivel a HIV-adatok titkosak, így nem tudhatjuk, hányan vették fel közülük a koronavírus elleni védőoltás valamelyikét, de nagyon jó lenne, ha mindegyikőjük megtenné ezt. Lényegtelen, hogy a HIV melyik fázisában van, lehet akár az utolsóban, azaz az AIDS fázisában is. Ha valaki felfedezte, hogy HIV-pozitív, mindenképpen vegye fel az oltást, hisz ügyelnie kell arra, hogy ne fertőződjön meg a koronavírussal – hangsúlyozta dr. Nebojša Bohucki.