2024. március 29., péntek

Oktatás nem mindennapi módon

Elindult az Iskola a kertben, kert az iskolában elnevezésű projekt Óbecsén

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában tegnap hivatalosan is kezdetét vette az Iskola a kertben, kert az iskolában elnevezésű program, amelynek célja a tanulók kézügyességének, kreativitásának, illetve a csapatmunkára való képességének a fejlesztése. A megnyitón jelen volt Vicsek Annamária oktatási államtitkár is, aki elmondta, hogy az Oktatásügyi, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium nagy hangsúlyt fektet azokra a kompetenciákra, amelyek a továbbiakban segítik a gyerekeket abban, hogy akár a munkaerőpiacon, akár a továbbtanulásban megtalálják a helyüket.

– Ez a projekt nemcsak arra tanítja meg a gyerekeket, hogy hogyan kell egy növényt elültetni és gondozni, hanem nagyon sok minden másra is, hiszen a programnak az alkotói pont arra fektettek hangsúlyt, hogy azokat a tantárgyközi kompetenciákat fejlessze, ami nem egy tantárgyhoz kötött. Tehát nemcsak biológiáról, nemcsak földrajzról van szó, hanem minden tantárgy bele van csempészve egy kicsit. Ebben a projektben nagyon fontos szerepet kap az oktatásnak a támogatása – nyilatkozott az oktatási államtitkár.

– A kertbe való ültetés a türelem fejlesztésére is tanítja a diákokat, hiszen el fogjuk ültetni a különböző dísz-, fűszer- és gyógynövényeket, illetve levendula telepítése is tervben van. Ültetés közben tanulni fogunk például a gyógynövények jótékony hatásairól. Nagyon hálásak vagyunk, hogy ez a projekt megvalósult – mondta Fekete Timea, a Diákparlament elnöke.

Az új kertnek nagyon örülnek az iskola diákjai.

– Hasznos számunkra, hogy szépíthetjük az iskolánkat, a kertben való munka összekovácsol bennünket. Örülünk, hogy tanárainkkal így tanulhatunk majd a természetről – mondta Tóth Dominik, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola hatodikos tanulója.

A program megvalósításában részt vett az Oktatásügyi, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium, az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola, helyi vállalkozók és a Zentai Kertészek Egyesülete.

– Ennek a projektnek van egy digitális és egy valós része. A digitális részt egy digitális oktatási platformon alakítottuk ki, amely a kertben található különféle növényekről tartalmaz hasznos ismeretanyagokat, illetve egész évre, naptárszerűen felölel különféle kérdéseket és feladatokat. Ezeket a feladatokat a gyerekek úgy tudják megoldani, hogy kimennek a kertbe és megvizsgálják az ott található növényeket, rovarokat, kártevőket. Bennünket is érdekel, mennyire válik be ez az oktatási módszer a gyermekeknél – mondta Lengyel László, a Zentai Kertészek Egyesületének elnöke.