2024. április 26., péntek

Tujafa mindegyik óvodásnak

A muzslyai Kövirózsa 023 Környezetvédelmi Egyesület faültetési akciója

A környezetvédelmi kultúra fejlesztése a legkisebb gyerekektől kezdve egészen a szépkorúakig. Ez a fő célja a nyáron Muzslyán megalakult Kövirózsa 023 Környezetvédelmi Egyesületnek. Első nagyobb megmozdulásuk a helybeli Hófehérke óvoda udvarában volt, ahol a gyerekek és felnőttek együtt ültettek el 21 tujafacsemetét.

Az akcióban részt vevő mindegyik óvodás kapott egy fát, amelyről a továbbiakban majd gondoskodik. Az óvodában örömmel fogadták az ajándékot. Annál is inkább, mivel az udvarukban és egyáltalán a környéken is kevés fa található.

– Minden gyerek kapott egy fát. Később ezek a fák megnőnek és a gyerekek nagyon szeretnek közöttük játszani, bujkálni. Addig nagyon sok mindent kell megtennünk. A gyerekek megfogadták, hogy majd öntözik és gondját viselik a fáknak. Azt is reméljük, hogy akkor is visszajönnek, miután kijárják az óvodát – mondta Bognár Erzsébet főnevelőnő.

A Kövirózsának mintegy harminc önkéntese van. Egy finnországi példa adott nekik ihletet arra, hogy az első fásítási akciójuk óvodában legyen.

– A finnek óvodákba telepítettek minierdőt és kísérték a gyerekek immunrendszerét egy hónapon át, és jelentős javulást észleltek, viszonyítva ahhoz a csoporthoz, amely nem ilyen környezetben játszott, töltötte a szabadidejét – hallottuk Barna Máriától, a környezetvédelmi egyesület elnökétől.

Az egyesület tavaszra folytatja a faültetési akciókat, kerékpáros és gyalogtúrák szervezését tervezik. Kérni fogják a rég megígért muzslyai kerékpárútnak a mielőbbi megépítését. Igyekeznek felhívni a polgárok figyelmét a környezeti kockázatokra is, mint amilyen a nagybecskereki gumigyárnak vagy az autóútnak a kiépítése lehet.