2024. április 25., csütörtök

Nem változik a vagyonadó Csókán

Többletbevétele van a községi költségvetésnek – Útfelújítások kezdődnek

A csókai községi képviselő-testület XIV. ülésén több közérdekű határozatot hoztak. A döntéseket Oláj Tibor, a testület elnöke összegezte:
– A vagyonadóról szóló törvény az önkormányzatot kötelezi, hogy a folyó év november végéig a község hivatalos lapjában tegye közzé az egyes övezetekben található ingatlanok átlagárát, ami a jövőre esedékes vagyonadó kiszámításának az alapjául, a kulcsszámok meghatározásához szükséges. Az ingatlanok négyzetméterenkénti árának megállapítása a folyó év szeptember 30-áig lezajlott ingatlanforgalom, az ingatlanok árának alakulása alapján történik. Ezek szerint a vagyonadó és az amortizációs kulcs kiszámításában nem lesz változás, az ingatlanárak ugyanis nem emelkedtek az elmúlt időszakban. A polgárok vagyonadója 2018 óta változatlan szinten alakul.

A szanádi Svetozar Miletić utca 10-es számú épület lebontásáról hozott határozatot a testület. A községi építészeti felügyelő novemberben közveszélyessé nyilvánította és lezárta a romos középületet, ami alapján a képviselők jóváhagyták annak lebontását. A testület meghatározta a bontás módját és annak hat hónapon belül történő végrehajtását.

A községi alapítású Csókai Művelődési és Oktatási Központ igazgatójának az év végéig lejár a megbízatása. Az önkormányzat nyilvános pályázatot hirdetett a művelődési központ igazgatói posztjának a betöltésére az elkövetkező négyéves időszakra.

A költségvetési rendszerről szóló törvény előírja, hogy a pénzügyekben hatáskörrel rendelkező helyi önkormányzati szerv köteles rendszeresen felülvizsgálni a költségvetés alakulását, és évente legalább kétszer tájékoztatni a községi végrehajtó szervet, amely elfogadja a beszámolót, és továbbítja a községi képviselő-testülethez. A testület ennek értelmében kedden megvitatta és elfogadta a csókai költségvetés kilenchavi teljesítéséről szóló jelentést, és jóvá is hagyta. A háromnegyedévi büdzsé 385 millió dinárban valósult meg, ami az egész évet tekintve a tervezett bevétel 70 százalékát teszi ki. Ugyanakkor a kiadások 306 millió dinárra rúgtak. Esetünkben tehát a költségvetési többlet 78 millió dinár. Ezek az adatok még csak részeredmények, az év végéig még változhat a költségvetés alakulása.

Fontos kiemelni, hogy ebben az időszakban a község kasszájába tartományi forrásokból 28 millió dinár befizetés landolt. Ebből a pénzből 13 millió dinárt a hódegyházi Iskola utca aszfaltozására, a csókai Vinogradar utca felújítására pedig valamivel több, mint 15 millió dinárt fordítunk. A munkálatokkal kapcsolatban lefolytattuk a közbeszerzést, és az időjárás függvényében kezdődhetnek a munkálatok – mondta Oláj Tibor, a képviselő-testület elnöke.