2024. április 19., péntek

Belülről megújul a baraparti iskola

Adán tartományi támogatásból renoválják a Cseh Károly iskola második számú részlegét – A központi iskolaépületben kezdik meg a második félévet

Az adai Cseh Károly Általános Iskola sikeresen pályázott a tartományi oktatási titkárság iskolaépületek felújítására meghirdetett pályázatán, amelyen 10,9 millió dináros támogatást nyert el a második számú iskolarészleg, vagyis a baraparti iskola belső felújítására. Maksó Éva iskolaigazgató elmondta, hogy a tervek szerint januártól vagy februártól az épületben teljes egészében felújítják a mellékhelyiségeket, a szennyvíz-, a villany- és a vízvezetékeket, a világítást, továbbá részben lecserélik a folyosókon a járólapokat, kicserélik a sérült nyílászárókat, és kisebb belső átalakításokat is terveznek. Az iskolaigazgató kiemelte, hogy Ada község önkormányzata jövőre 3,5 millió dinárt ígért az intézménynek a baraparti iskola meszelésére, így teljes egészében megújulhat a jövő szeptemberi iskolakezdésre.

– A tartományi oktatási titkárság az idén másodízben írta ki ezt a pályázatot. Sajnos, az első pályázatról lemaradtunk, bár rendkívül fontos lett volna az iskolának, hogy ezt a pénzösszeget elnyerje. A második pályázati körben viszont már abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy teljesen kész tervdokumentáció állt a rendelkezésünkre. Így amikor a pályázat megjelent, azonnal léptünk, és átadtuk az igénylésünket. Nagy örömünkre szolgált, hogy a pályázaton elnyertük az igényelt összeget, 10,9 millió dinárt, hogy ezáltal a baraparti iskolarészlegünkben újraindítsuk az oktatást, és a felsős tagozatos diákok újra visszatérhessenek az iskolájukba. Az összeg legnagyobb részét a mellékhelyiségek és a szennyvízcsatorna felújítására fordítjuk – magyarázta Maksó Éva, aki hozzátette, hogy három éve szembesültek azzal, hogy a baraparti iskolában gond van a szennyvízcsatorna-hálózattal.

A baraparti iskola

A baraparti iskola

– A helyzet felmérésére szakembert hívtunk, aki megállapította, hogy valószínűleg az udvari részen van probléma. Az adai II. helyi közösség hathatós segítségével ezt akkor sikerült rendbe tenni. Miután az udvari csatornahálózat elkészült, és rákapcsoltuk az iskolaépületet a központi szennyvízcsatornára, akkor viszont azzal szembesültünk, hogy az emeleti épületszárnyból nem folyik ki a szennyvíz. Ismét szakemberhez fordultunk, aki azt állapította meg, hogy csőtörés van az épület alatt, ahol akár egy kráter is kialakulhatott. Az épület állaga is azt mutatta, mert megrepedezett a fal és megült az építmény. Miután komoly károsodás érte az épületet, a szakember azt ajánlotta, ne oktassuk ott tovább a gyerekeket. Abban az évben kerültek át a baraparti iskola diákjai elsőtől nyolcadik osztályig a fejlesztőtagozattal együtt a központi iskolaépületbe. Amikor nem sikerült megoldást találni a problémára, akkor újabb felmérés következett, és az alsósok visszatérhettek a földszinti szárnyba – mondta az iskolaigazgató.

Az adai általános iskola vezetősége a tartományi támogatásból és a helyi önkormányzat hozzájárulásával kívánja a következő évben megújítani a baraparti iskolát, hogy oda szeptembertől az alsósok mellett ismét visszatérhessenek a felsős tanulók is. Maksó Éva megjegyezte, hogy már megkapták a jóváhagyást a közbeszerzési pályázat megjelentetésére.

– Ha minden rendben lezajlik, január közepén vagy február elején megindulnak a munkálatok, ami azt jelenti, hogy alsósok és a fejlesztőtagozatos diákok a második félévben a központi épületben tanulnak. Emiatt türelmet kérünk a gyerekektől és a szülőktől is. Egyeztetünk majd a sportklubokkal és a zeneiskolával, hogy váltáscsere esetén összehangoljuk a munkánkat. A felújítás fél évet vesz igénybe. A munkálatok legnagyobb részét a mellékhelyiségek, illetve a szennyvízcsatorna felújítása teszi ki az épületben és az alatt. Viszont nemcsak a problémás épületszárnyban, hanem egész épületegyüttesben elvégezzük a szennyvíz-, a villany- és a vízvezeték, a világítás felújítását, részben lecseréljük a folyosókon a járólapokat, kicseréljük a rossz nyílászárókat és a sérült padlózatot az osztályokban, valamint kisebb belső térbeli átalakításokat is tervezünk. A mellékhelyiségek kialakítása és felszereltsége ugyanolyan lesz, mint a központi iskolaépületben. Az iskolaépület teljes meszelésére sajnos ez az összeg nem elegendő, de a helyi önkormányzattól a jövő évi finanszírozásban igényeltünk 3,5 millió dinárt, amit megígértek. Ha ez valóban sikerül, akkor az épület teljes meszelését is el tudjuk végezni, és jövő szeptemberben a gyerekek modern és minden igényt kielégítő körülmények között tudják folytatni a tanulmányaikat – nyilatkozta az iskolaigazgató.