2024. április 20., szombat

Az éltető mesemondás

Bácsfeketehegyen a mesemondásról tartottak pedagógusképzést

A zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület a közelmúltban pedagógusképzést szervezett Éltető mesemondás címmel. A képzés célja az élőszavas mesemondás megismertetése, meseműhely létrehozása és a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyre való sikeres felkészülés alapjainak a bemutatása volt. A képzésnek két előadója volt, Dévavári Beszédes Valéria és Nagy Abonyi Szabolcs.

Nagyon nagy baj, ha az anyukának és az apukának nem jut eszébe, hogy este, lefekvés előtt meséljen a gyereknek – mondta el a képzés kapcsán Dévavári Beszédes Valéria.
– Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek, amikor a szüleikkel vannak, akkor olyan történeteket szeretnek hallani, ami velük történt meg. A legegyszerűbb, hogy lefekvés előtt az anyuka vagy apuka elmeséli a gyereknek, hogy mi történt vele aznap, meg vannak jeles események a családban, amelyek a gyerek számára is fontosak, és ezeket egy történetté formálják. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, az embernek kell, hogy legyen szótehetsége, és tudnia kell azt, hogy mi a fontos a gyerek számára. Nem árt, ha a gyereknek népmeséket is mondanak. A magyar népmesék között gyönyörű tündérmesék vannak, amelyeknek az a lényege, hogy sosincs végük, és akkor kell abbahagyni őket, amikor a legizgalmasabb – mondta el az előadó, majd arról is szólt, hogy a mesékből a gyerekek olyan fontos dolgokat tudnak meg, mint hogy jószívűnek kell lenni. Például a mesében a főhős csak akkor kap segítséget a segítő állatoktól, ha jószívű velük. A vajdasági magyar népmesék megjelentek könyv formájában is, így azok szabadon felhasználhatók. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján hanganyagok formájában is megtalálhatók – tudtuk meg Dévavári Beszédestől, aki arra biztatta a képzés résztvevőit, hogy keressenek olyan adatközlőket, akik még tudnak mesét mondani, és ebből az élőszóból próbálják a tanítványaikat megtanítani a népmesékre.

A gyerekeknek egyre ritkábban mesélnek, és amikor az iskolában mesélésre kerül sor, akkor a gyerekek és a tanárok is pluszfeladatként élik meg – mondta el Nagy Abonyi Szabolcs.

Dévavári Beszédes Valéria és Nagy Abonyi Szabolcs

Dévavári Beszédes Valéria és Nagy Abonyi Szabolcs

– Nagyon fontos, hogy egy diáknak, elsőstől nyolcadikosig, milyen típusú mesét választanak ki a pedagógusok. Az sem mindegy, milyen technikával mondják, mert ha megtanulja a mesét, akkor átmegyünk prózamondásba. Az élőszavas technikával kicsit másként kell dolgozni. Épp ezért igyekszünk meseműhelyt nyitni Bácsfeketehegyen is, hogy elkezdjük a kis mesemondók meséit csiszolgatni. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet működteti a Vamadia oldalt, ahol meg lehet találni a hanganyagok egy részét. Ha ebben a kérdésben megkeresik az intézetet, akkor tudunk segíteni hanganyaggal, videóval vagy írott anyaggal is – mondta el Nagy Abonyi.
Az Éltető mesemondás elnevezésű pedagógusképzést a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta.