2024. április 25., csütörtök
ASZTALITENISZ-VB

Történelmi európai siker

Svéd győzelemmel zárult a férfi párosok versenye a houstoni asztalitenisz-világbajnokságon, ami rendhagyó fejlemény abban a sportban, amelyben az éremkollekció zömét hagyományosan besöprik a kínaiak. Az előző nyolc egyéni vb során csak egy-egy másik távol-keleti nemzet tudta őket leszorítani a dobogó tetejéről valamelyik számban, és most először született európai siker azóta, hogy 2003-ban az osztrák Werner Schlager nyert férfi egyesben. Most párosban Mattias Falck és Kristian Karlsson vitte véghez ezt a hőstettet, miután komoly csatában, 3:1-re felülmúlták dél-koreai ellenfelüket.

Svédország Truls Möregårdh révén a férfi egyes döntőjében is képviseltette magát, neki azonban nem adott esélyt a kínai Csen-tung Fan, aki ezzel már ötszörös világbajnoknak mondhatja magát, de most először egyesben. Kína pedig a papírformának megfelelően a női számokat is behúzta. Man-jü Vang és Jing-sa Szun a párosban a japánokat legyőzve megvédte két évvel ezelőtt szerzett címét, pár órával később pedig a két csapattárs az egyéni döntőben már egymás ellen vívott az aranyért. Itt maratoni végjátékban, 4:2-re Vang győzött, így a vegyes párost már hétvégén behúzó Szunnak nem sikerült mindhárom számban a dobogó legfelső fokára állnia – ezt a triplát legutóbb 2003-ban Nan Vang tudta elérni.

A következő egyéni vb-t 2023-ban a dél-afrikai Durbanban rendezik, a múlt héten pedig a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség elfogadta a videobíró használatát a jövőbeli eseményekre.

Eredmények, döntő, férfi egyes: Fan–Möregårdh 4:0 (6, 9, 7, 8). Női egyes: Vang–Szun 4:2 (–11, 7, –6, 6, 8, 15). Férfi páros: Falck/Karlsson–Zsang/Lim 3:1 (8, 13, –11, 10). Női páros: Vang/Szun–Ito/Hajata 3:0 (9, 7, 8).