2024. április 25., csütörtök
EGY EZOTÉRIKUS TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

„Haldoklik egy gonosztevőm"

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 20 évben jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg, a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál valami hasznosat a maga számára.
– Kedves tanácsadó, szeretném a véleményét kikérni. Ugyanis haldoklik egy ember, aki egy közeli személy, de olyan sok rosszat tett nekem, hogy nem tudom szeretni. Most, hogy haldoklik, igyekszem, hogy ne érezzek kárörömöt, talán nem is érzek, de egy kicsit sem sajnálom. Semmi együttérzésem sincs vele kapcsolatban, s jobban csak azzal vagyok elfoglalva, hogy mit kellene érezzek, mit kellene tegyek.
– Megbocsátott ön neki valaha is? Ha nem, akkor éppen most lenne az ideje ennek. A megbocsátás felszabadító érzéssel párosul, és ez hozzájárul az ön élete javulásához is. Mindenki saját elhatározása alapján bocsáthat meg másoknak, vagy fogadhatja el a bocsánatkérést. Gondolom, ő sosem kért bocsánatot öntől. A megbocsátás egy erőteljes képesség, amely sokat elárul személyiségünkről, hogy képesek vagyunk-e irányítani érzéseinket, le tudjuk-e küzdeni a felhalmozódott sérelmeket, túl tudunk-e lépni azokon, és végső soron rá tudunk-e találni a lelki megbékélésre. Tudom, könnyű azt mondani, hogy megbocsátunk, de nehéz igazán megtenni, ám ebben az esetben pont most jött el az ideje.
– De bántott, rengeteg keserűséget okozott, rengetegszer megsértett. Sem az eszemmel, sem az érzelmeimmel nem tudok neki egyelőre megbocsátani.
– Egyelőre még él önben a sértettség, a megbántottság érzése. Úgy gondolja, hogy ennek az a bizonyos személy az oka, őt teszi mindenért felelőssé, őrá haragszik. De ne felejtsük el, hogy van választási lehetőségünk: vagy úgy gondoljuk, hogy nem lenne helyes megbocsátani az illetőnek, hiszen nagyon csúnya dolgot tett velünk, vagy igyekszünk túllépni sérelmeinken és megoldást keresni a problémára. Legelőször tudni kell, hogy semmi nagyobb dolog nem történik véletlenül, s a sors, avagy a karma megemlítése szinte elkerülhetetlen. Sokan a múlt életeink folyamán tettük azokat a rossz dolgokat másokkal, amelyeket most visszakapunk. Ha csak ezt az életet vizsgálnánk, igazságtalannak tűnik a helyzet, ám ha magasabb szintről nézzük, ha figyelembe vesszük a lelkünk tapasztalatait a múlt életekből, melyek a tudatalattiban vannak, akkor meglátjuk, hogy a mérleg kiegyenlítődik. Nos, ez nem azt jelenti, hogy tovább is tűrni kell a rossz helyzetet, hanem azt, hogy meg kell szabadulni a helyzettől minél hamarabb, ha még benne vagyunk, ha pedig már sikerült kijutni belőle, akkor pedig a rossz érzéstől és a haragtól kell szabadulni. A rossz ember biztos nem kapott elég figyelmet és szeretetet, s azért lett ilyen. Próbálja beleképzelni magát az ő helyzetébe, átérezve azt. Ilyenkor általában megszűnik a haragérzet, és a megbocsátás is bekövetkezhet. Meg kell érteni, hogy az ellenségeinket is, éppúgy mint a szeretteinket is viszontlátjuk az elkövetkező életeinkben is. Ha nem szeretne majd szenvedni, ha nem szeretné folytatni a rossz kapcsolatot e személlyel az elkövetkező életeiben, akkor most megbocsát neki, s ezzel lezárja mindörökre kettőjük viszonyát. A másik ok, amiért meg kell bocsátani az az, hogyha egy hosszasan elhúzódó haragról beszélünk, az már tüneteket is produkálhat. Ez az áldatlan helyzet felborítja a lelki egyensúlyunkat, és már a testünkön is érezzük a negatív hatásokat. Tehát amikor sikerült megbocsátani, akkor már konkrétan érezhetjük a megbocsátás pozitívumait, felszabadulunk a nyomasztó gondolatok alól, könnyedek, szabadok leszünk, tele jó érzésekkel.
– No de hogyan tegyem? Hogyan változtassam át a haragot, a fájdalmat, a keserűséget?
– Persze, ez nem könnyű, s kevés embernek sikerül segítség nélkül. Küldök önnek néhány szertartást, gyakorlatot, meditációt és talizmánt kristállyal, angyalpecséttel és mágnessel, s ezekkel egy olyan szintre jut, ahol megtörténik a teljes megbocsátás. Eléri azt, hogy többé nem idegeskedik, nem haragszik, megbékél, s az egész csak egy emlék marad, érzelmek nélkül. Meg tud bocsátani értelmével is, s rezgései is magasabb szinten lesznek, s megtörténik a megbocsátás. Képesek vagyunk magunknak és másoknak is tiszta szívből megbocsátani.
– Küldje gyorsan, elvégzem azonnal a gyakorlatot, mert szeretnék még a szemébe nézni utoljára.

***

Három hét múlva ismét jelentkezett.
– Köszönöm a gyors küldeményt, azonnal nekiláttam a szertartásoknak, magammal hordoztam a talizmánt, s nagyon gyorsan hatott. Sikerült még meglátogatnom az illetőt, belenézni a szemébe, s kimondani neki, hogy megbocsátottam neki a sok bántalmazása miatt. Könnybe lábadt a szeme, beszélni már nem tudott, és együtt sírtunk. Nem éreztem többé iránta semmit, sem haragot, sem gyűlöletet, de már nem is sajnáltam senkit, magamat sem a múlt miatt, őt sem a jelen miatt. Tiszta lelkiismerettel, s teljesen megkönnyebbülve hagytam el a kórházat. Ezzel egy nagy fejezetnek lett vége az életemben, sikeresen lezártam a múltat. Köszönöm.