2024. március 28., csütörtök

Zentán lépett fel DJ Budai

Magyarország egyik legnépszerűbb lemezlovasa jövő év tavaszára tervezi egy új album megjelentetését

DJ Budai személyében Magyarország egyik legendás lemezlovasa által kevert zenére bulizhattak a hétvégén mindazok, akik beregisztráltak a BPM ifjúsági szervezet által, a Zentropia kávézóban és klubban megrendezett elektronikus zenei partira. A fellépés előtt a lemezlovassal a házigazdák az elektronikus zene múltja és jelene kapcsán egy nyilvános beszélgetést is megrendeztek. Az összejövetelen DJ Budai többek között elmondta, hogy nagy különbség nincs a 20–30 esztendővel ezelőtti, illetve a mostani elektronikus zene között. Egyedül az eszközök és hangok vannak másképpen keverve –jegyezte meg a lemezlovas, s hozzáfűzte, hogy a feeling, vagyis az érzés az ugyanaz, s valahogyan megy körbe az egész.

– Amikor elkezdődött a partikultúra, nem volt annyi ráhatás, s nem volt annyi információ. Annyira új volt minden, hogy az emberek számára különlegességnek számított. Most viszont már a csapból is az folyik, ami tök jó dolog, mert a változás és a fejlődés ezt diktálja minden szinten. Akkoriban az újdonság varázsa nagyon erős volt, mert nem volt annyi buli és minden egyes parti különleges volt.

A lemezlovas szerint az elektronikus zene kedvelői most is várják ezeket a partikat, csak másak az elérhetőségi módszerek, s manapság szinte mindent el lehet már érni az internet segítségével.

– A világháló segítségével szinte a nappalidba viszed a bulit. Régebben ez azért nem volt – jegyezte meg DJ Budai, aki szerint manapság nagyon fontos, hogy a lemezlovas karizmatikus személyiség legyen, a jó zene készítéséhez viszont tehetségesnek kell lenni. A beszélgetés során szó esett arról is, hogy a koronavírus járványnak lesz e valamilyen hatása az elektronikus zenei színtérre illetve fellépésekre. A magyarországi lemezlovas szerint a pandémia, ahogyan az élet minden más területére, így erre is kihatott, azzal, hogy amíg a lezárások alatt a lemezlovasok is zenei tartalmakat streamelve igyekeztek a rajongóikhoz eljuttatni zenéjüket, most ismét a fellépésekre összpontosítanak. A népszerű lemezlovas a terveiről beszélve megemlítette, hogy jövő év tavaszára tervezi egy új album megjelentetését.

Dj Budai, eredeti nevén Bugyik Imre pályafutása 1990-ben kezdődött, amikor is egyéniben másodikként végzett a magyarországi D.M.C. bajnokságon, és ennek köszönhetően elkezdik hívogatni Budapest klubjaiba, azóta pedig a magyar elektronikus zene egyik legendás személyiségévé nőtte ki magát. A zentai BPM ifjúsági szervezet célkitűzése, hogy biztonságos szórakozási lehetőségeket népszerűsítsék, illetve, hogy a környékben rendezvényeket szervezzenek a fiatalok számára, legyen azok oktató, vagy éppen zenés jellegűek – emelte ki Hangya Zsolt, a BPM fesztiváljának a társszervezője. A szervezet két évvel ezelőtt a Zentai Sportcsarnokban tartotta meg első rendezvényüket, amelyen mintegy ezren vettek részt, tavaly pedig úgyszintén megrendeztek egy, a járvány miatt korlátolt számú látogatót fogadó rendezvényt a Zentropiában.

– Ezen mindenkinek megmértük a testhőmérsékletét, védőálarcokat osztogattunk, s betartottuk a rendelet által előírt óvintézkedéseket. Az idén a Covid–19 egy kicsit áthúzta a számításainkat, mert az év végére terveztünk a sportcsarnokban egy, az elsőhöz hasonló nagyszabású rendezvényt, de végül mégis, az előírásokat betartva itt, a Zentropiában szerveztük meg – hangsúlyozta Hangya Zsolt, aki elmondta, hogy a rendezvényeik nemcsak a fiatalok körében népszerűek, hanem a középkorúak, vagyis a 40–50 évesek körében is.

– Általában igyekszünk olyan előadókat meghívni, akik nemcsak a 18–30 évesek körében népszerűek, hanem olyanokat is, akik a kétezres évek elején voltak ilyen idősek. Ilyen DJ Budai-s, aki a legelső rendezvényünkön is fellépett Marko Nastićtyal együtt, aki úgyszintén régi motoros az elektronikus zenei színtéren – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki elmondta azt is, hogy a közeljövőben mindenféleképpen egy nagyobb rendezvényt szeretnének megrendezni. Tervek és pályázatok vannak, amelyeken a háttérben dolgoznak és még az első rendezvényüknél is sokkal nagyobb bulit szeretnének tető alá hozni.