2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Tanítási szünet a tervek szerint

Nem terjesztik ki a Covid-beléptetőt – Korlátozás hét ország vonatkozásában

Az egészségügyi válságstáb szerdai ülésén született döntés szerint a téli tanítási szünet az eddigiek szerint kezdődik meg, azaz Vajdaságban december 24-én, az ország többi térségében pedig egy héttel később. Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter mindemellett megerősítette, hogy a koronavírus új variánsa, az omikron, illetve az ezzel esetlegesen összefüggő kockázat miatt hét afrikai országból (Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Zimbabwe, Namíbia, Lesotho, Mozambik és Malawi) az eddigiekhez képest szigorúbb feltételekkel lehet beutazni Szerbiába. Mivel ezekből az országokból nincsen közvetlen repülőjárat Szerbiába, nem számít, hogy az adott polgár mely országból érkezett ide, a repülőtéren mindegyiküknél elvégzik a PCR-tesztet, és ha negatív, akkor 14 napos vesztegzárba kényszerülnek a tervezett szerbiai tartózkodási helyen. A PCR-tesztet a hetedik napot követően meg kell ismételni, és ha pozitív, akkor az illetékes Covid-rendelőbe vagy kórházba utalják a személyt – magyarázta Kisić Tepavčević.
A Covid-beléptető kapcsán a miniszter elmondta, hogy alkalmazását nem terjesztik ki. Mivel a vírus egész nap körforgásban van, a terjedés megfékezése szempontjából a nap meghatározott időszakához kötött alkalmazás nem teljes intézkedés, ám bebizonyosodott, hogy pozitívan befolyásolja az oltáshajlandóságot. Az újévi ünnepek kapcsán a miniszter közölte, hogy azok tekintetében az eddigi óvintézkedések hatályosak.

Darija Kisić Tepavčević szavai szerint az év végén jellemző összejöveteleken bárki biztonságos környezetet teremthet. Felelősségteljes hozzállással bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy jobbá váljon a helyzet.
Milyen büntetéssel számolhatnak azok, akik a Szerb Haladó Párt szombati tömegrendezvényén a hatályos kormányrendelettel ellenben nem viselték a védőmaszkot és nem tartották be a fizikai távolságot, illetve milyen üzenetet hordoz a társadalom számára ez a magatartás? – kérdezte az ülés után tartott sajtótájékoztatón jelenlevő újságírók egyike.


A miniszter szerint az említett összejövetelt többször is elnapolták, mert várták, hogy jobbá váljon a járványhelyzet. Amikor ez megtörtént, megtartották – tette hozzá, mondván, a bejáratokban cipőfertőtlenítőt helyeztek, el és mindenkinek védőmaszkot osztottak. „Mindenki magából induljon ki és próbálja rávenni ismerőseit, hogy oltassák be magukat, hiszen ha a környezetében mindenki védve van, akkor ő is biztonságban érzi magát" – húzta alá ezzel a kérdéssel kapcsolatban Kisić Tepavčević, majd azt is kifejtette, hogy „semmilyen szigorú korlátozást nem lehet hosszú távon betartatni, meg kell tanulni együtt élni a vírussal".

2180 új fertőzés – 53 elhunyt

A szerdai járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 2180 új fertőzést jegyeztek az országban, 16 034 tesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 13,6 %. A vizsgált napban hivatalosan 53 Covid-páciens hunyt el, 11 744 a járvány kezdete óta. A kórházakban 3884 Covid-pácienst kezelnek, 191 lélegeztetőgépen van. Vajdaságban 624 új fertőzést jegyeztek, ebből 126-ot Újvidéken.