2024. április 16., kedd

Alakulóban az új európai konzervatív párttömörülés?

A miniszterelnök szombaton Varsóban munkaülésen vesz részt – erősítette meg az ATV megkeresésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tegnap nem sokkal azután, hogy a 444 új „szélsőjobboldali tömörülés" megalapításáról írt Salvini, Kaczyński és Orbán Viktor vezetésével.

„Azt tudom megerősíteni, hogy Orbán Viktor szombaton Varsóban részt vesz az európai konzervatív pártvezetők munkaülésén" – válaszolta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az ATV megkeresésére.
Amint arról a korábbi események kapcsán lapunkból is értesülhettek, Matteo Salvini olasz pártvezér, Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a PiS vezetője és Orbán Viktor, az Európai Néppártból kilépett magyar kormánypárt, a Fidesz elnöke már hosszabb ideje tárgyal egy új európai konzervatív pártszövetség létrehozásáról, amely nagyobb súllyal képviselhetné a konzervatív értékeket a baloldali és zöld irányba eltolódott Európai Parlamentben. A 444.hu tegnap Szymon Hołownia, a 2020-as lengyel elnökválasztás egyik indulója Twitter-bejegyzésére hivatkozva arról ír, hogy szombaton bejelentik az új konzervatív pártcsoportosulás megalakulását. Hołownia állítása szerint ez az Identitás és Demokrácia frakció kibővítését jelenti, amelyhez csatlakozik a Fidesz 12 képviselője, a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt 24 és a szintén lengyel Partia Republikanska párt három politikusa, valamint a spanyol Vox párt négy képviselője.
A 2019-ben alakult Identitás és Demokrácia párttömörülés legjelentősebb erői a Salvini vezette olasz Liga és Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése.
A 444.hun megjelent állításokra a november közepén tartott tisztújításig a Fidesz alelnöki posztját betöltő Novák Katalin családügyi miniszter reagált Facebook-bejegyzésében:
„A más tartalmú ellentéte híresztelésekkel szemben biztosíthatok mindenkit arról, hogy a Fidesz csak demokrata konzervatív pártokkal fog a jövőben is együttműködni, hogy a nemzeti érzelmű, szabadságpárti, bevándorlásellenes, a hagyományos családi értékeket tisztelő embereknek minél erősebb képviselete legyen az európai döntéseknél. Ami pedig a konkrétumokat illeti, pénteken utazunk Varsóba, hogy a következő lépést megtegyük. Időben tájékoztatni fogunk mindenkit a fejleményekről" – írta a családügyi miniszter.