2024. április 25., csütörtök

Ma van az AIDS elleni küzdelem világnapja

December 1-ét 1988-ban, az AIDS/HIV elleni küzdelem jegyében elsőként nyilvánították egészségügyi világnappá. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) e nap (World AIDS Day) alkalmából lehetőséget kíván teremteni a HIV fertőzés és az AIDS-el összefüggő megbetegedések elleni közös fellépésre és a nemzetközi szolidaritás jegyében a betegséggel élők támogatására, az elhunytakról való megemlékezésre. A közös fellépés érdekében világszerte fontos ismerni a járvány helyzetét és a fejlesztési lehetőségeket a megelőzés, a kezelés és a gondozás terén. Az idei év témája: A HIV-járvány vége: egyenlő hozzáférés, mindenki hangja.

A statisztikák szerint a HIV vírus az elmúlt 40 évben 36 millió életet követelt. Az intenzív megelőzésnek és a korai felismerésnek köszönhetően 2020-ban 1,5 millió embernél diagnosztizálták a betegséget, közülük 680.000 haltak bele. Ez kevesebb, mint 10-15 évvel ezelőtt, azonban továbbra is vészesen sok. A WHO adatai szerint a világon 37,7 millió HIV vírusos személy él, ezek kétharmada az afrikai kontinens országaiban.

A sajtó emlékeztet, hogy HIV-vírust nem lehet átadni a levegőn, vízen keresztül, illetve kézfogással, szúnyogcsípéssel, testnedvekkel, valamint vizelettel, széklettel. A betegség véren, spermán, hüvelyváladékon vagy anyatejen keresztül kerülhet be más ember szervezetébe.