2022. január 29., szombat

Szópárbaj a Twitteren

A szerb államvezetés képviselői elutasítják a német zöldpárti képviselő vádjait

Szomorú és képmutató – ekképpen reagált Ana Brnabić kormányfő Twitter-bejegyzésében Viola von Cramon-Taubadel európai parlamenti képviselő (Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport) hétfői sajtónyilatkozatára. Az N1 tv Iza vesti című műsorának vendégeként Viola von Cramon egyebek mellett a környezetvédelmi és egyéb csoportosulások múlt hétvégi tüntetését, illetve az azokon történteket értékelte, megállapítván: „Szerbiában a polgároknak jogukban áll tiltakozni egy-egy projektum, vagy egyelőre még nem minden tekintetben egyértelmű történés ellen. Sokkolt a hatalom reakciója, indokolatlan és túlzott volt. Úgy tűnik, a rendőrség és a többi szerv nem készült fel a békés tüntetésre. Remélem, a hatalom megtalálja a békés párbeszéd módját azokkal, akik nem osztják a véleményét."

Brnabić szerint von Cramon azért képmutató, mert amikor a koszovói ROSU különleges rendőrségi alakulat, ellenben a Brüsszeli megállapodással, a szerb polgárok békés tüntetésének okán bevonult Észak-Koszovóba és az emberekre lőtt, akkor azt mondta, Pristina a joguralmat gyakorolja. „Egy másik példa: néhány száz ember úgy döntött, mindenféle bejelentés nélkül lezár egy nemzetközi utat és ekképpen korlátozza mindenki más mozgásszabadságát. A szerb állam úgy döntött, nem alkalmaz ellenük erőszakot, von Cramont mégis sokkolták a történtek" – fogalmazott Twitter-bejegyzésében Brnabić.
– Vajon az emberekre kellene lőnünk ahhoz, hogy kifejezésre juttassuk az irántuk való tiszteletünket? Úgy, ahogyan azt Pristina tette? Vagy a joguralom gyakorlása egy Belgrád, és más Pristina esetében? Esetleg a koszovói szerbeket nem ugyanazok a jogok illetik meg, mint másokat? – így Brnabić.
Nem sokkal később von Cramon szintén Twitterében reagált Brnabić ezen érveire, kiemelve: „A jogállamiság szabályai mindenkire vonatkoznak, legyen szó Loznicáról, Mitrovica északi részéről vagy Németoszágról. Mindig az emberi jogokért szállok síkra, függetlenül az adott személyek nemzetiségétől. Ahelyett, hogy engem támadjon, legközelebb esetleg próbáljon párbeszédet kezdeni saját polgáraival."

Ezt követően Nikola Selaković szerb külügyminiszter is csatlakozott a szópárbajhoz, még ha nem is a Twitteren. Az alkotmányellenes útzárlatok támogatásával von Cramon a kisebbség a többség feletti terrorjának, nem pedig az emberi jogoknak a védőjévé avanzsált – emelte ki a Blic napilap szerint. A kisebbség a többség feletti terrorja szemben áll a demokrácia alapelveivel. Elítélendő, hogy von Cramon minden rendszerellenes tevékenységet az emberi jogokért folytatott küzdelemként próbál feltüntetni – mondta Selaković.