2024. április 23., kedd

Đilas: Az ellenzéknek jó esélyei vannak az elnökválasztáson is

Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke kijelentette, hogy az ellenzék nem fogja bojkottálni az áprilisban esedékes választásokat, habár nem adottak a feltételek a szabad választáshoz. Hozzátette, hogy a független közvélemény-kutatások szerint az ellenzéknek jó esélyei vannak a győzelemre Belgrádban, de az elnökválasztáson is – írja az N1 hírportál.

– Aleksandar Vučić államfő ezzel tisztában van és ezért nem nyilatkozott arról, hogy jelölteni fogja-e magát újra – mondta Đilas az osztrák Die Presse hírlapnak adott interjújában.

A kínai beruházásokkal kapcsolatban Đilas kijelentette, hogy nem szeretné, ha Szerbiából kínai gyarmat válna. Hozzátette, hogy főként kínai hitelekről van szó, amelyekből az építkezési projekteket finanszírozzák és amiket kínai vállalatok végeznek el.

– Építik az ország közúti- és vasúti infrastruktúráját, a belgrádi metrót, a 3,2 milliárd euró értékű szennyvíztisztító rendszert is – mondta Đilas.

Hangsúlyozta, hogy Szerbia külső adóssága 30 milliárd euró körül van, a kínai kiviteli bankkal aláírt szerződéssel ehhez még további 15 milliárd euró került.

Az uniós integrációs folyamattal kapcsolatban Đilas elmondta, hogy két probléma van, az egyik a szerb kormány és Vučić, a másik pedig maga az EU, amely az elégtelen demokrácia ellenére is támogatja Szerbiát.