2024. március 28., csütörtök

Azonnali adózás öt hónap múlva

Április végéig meghosszabbították a kötelező e-számlázásra való áttérés határidejét

A vállalkozók kérésére a korábban meghatározott január 1-je helyett április végétől kötelezik az érintetteket az új fiskális rendszer használatára – jelentette be tegnap Siniša Mali pénzügyminiszter azon a találkozón, amelyen az önkormányzatok képviselőit képezték ki az azonnali adóelszámoláson alapuló rendszer alkalmazására. A többi határidőt azonban nem módosították, így a magánszektornak július 1-jéig kell biztosítani a feltételeket arra, hogy e-számlát tudjon fogadni, a jövő év végéig viszont  teljesen át kell térnie az új rendszerre – tette hozzá Mali.

Öt hónap áll tehát a cégek és kereskedők rendelkezésére ahhoz, hogy beszerezzék a QR-kóddal ellátott számlák kiadására alkalmas rendszereket és pénztárgépeket. Év végéig várhatóan a szerb képviselőház is jóváhagyja az e-számlákról szóló új törvényjavaslatot – mondta Mali, aki szerint az újítások növelik a fiskális rendszer hatékonyságát, átláthatóbbá teszik az ország gazdaságát, és jelentősen hozzájárulnak a szürkegazdaság felszámolásához is. A teljes mértékben elektronikus rendszer ugyanis megoldja „az elveszthető papírok és átláthatatlan archívumok problémáját” – mondta a pénzügyminiszter. Kiemelte ugyanakkor, hogy az e-számlák használata teljesen átalakítja a magánszemélyek közötti kereskedelem eddigi, megszokott módjait is. Az új rendszert alkalmazniuk kell az állami finanszírozású cégeknek is, azaz minden gazdasági személynek, amely köteles jövedelmi adót elszámolni.

Az új fiskális rendszer fejlesztési tervei között szerepel az is, hogy 2023-ig bevezetik az elektronikus rakománylevél (otpremnica) használatát is. Ennek alkalmazását ugyan nem érzik közvetlenül a lakosok, de használata „kulcsfontosságú ahhoz, hogy gazdaságunk versenyképes legyen a nemzetközi piacon” – mondta Mali.

A pénzügyminiszter felszólított minden adóköteles polgárt, hogy használja ki az új fiskális rendszerre való átállás állami támogatását: az érdeklődők ugyanis 100 eurós támogatásban részesülhetnek eladóhelyenként, és további 100 eurós segítséget kérhetnek az új rendszerek és pénztárgépek vásárlásához. Húsz százalékkal magasabb támogatást kaphatnak azok, akik nem kötelesek általános forgalmi adót fizetni – tette hozzá Mali.

Az új fiskális rendszerre való átállást november 1-jétől határozta meg a pénzügyminisztérium, a vállalkozók azonban már október 1-jétől bejelenthették az ePorezi oldalon azokat az üzlethelyiségeiket, amelyek esetében szükség van a pénztárgép használatára. Az állami támogatást október 15-étől jövő év január végéig igényelhetik a cégek és a vállalkozók.