2024. április 25., csütörtök

Tovább kell korosodni a nyugdíjig

A következő évtől új szabályoknak kell eleget tenni az időskori juttatásért cserébe

Jövőre új feltételeket kell teljesíteni a nyugdíjba vonuláshoz. A törvény módosítás nem érint mindenkit egyformán. Elsősorban a nőket, másodsorban pedig azokat a férfiakat, akik a korai nyugdíjaztatást választják. Az új feltételek egész pontosan 2021. december 31-e után lépnek életbe, tehát 2022 folyamán már az új, szigorított rendszer lesz érvényben – emlékeztet a B92 hírportál.

Szerbiában a nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény módosítását 2014-ben fogadták el. Ettől az időponttól kezdve évenként és arányosan tolódik a nyugdíjba vonulás korhatára a nők számára, egészen 2032-ig. Ettől az évtől a 65. életév betöltéséhez lesz szükség az időskori juttatás jogosultságának megszerzéséhez. Ez egy évvel és tíz hónappal több idő, mint amennyi jelenleg szükséges az áhított nyugdíjra.

A következő, tehát 2022-es évtől kezdve a hölgyek számára 63 életév plusz négy hónap szükséges – az idén még 63 év és további két hónap kellett. A szükséges szolgálati évek száma továbbra sem változik, tehát ezután is minimum 15, munkával eltöltött év kell a nyugdíjba vonuláshoz.

Az időskori juttatást illető feltételek a férfiak számára nem változtak. Tehát jövőre is 65 év a korhatár, és minimum 15 szolgálati évnek kell szerepelnie a munkakönyvben a nyugodt visszavonulásra a munkaerőpiacról.

Ami viszont egyaránt érinti a nőket és a férfiakat is, az az idő előtt nyugdíjaztatás feltétele. Az idén a férfiak korhatár előtti nyugdíjba vonulásához 40 bejelentett szolgálati év és legalább 59 életév szükséges. A következő esztendőtől ez is szigorodik, a 40 bejelentett szolgálati évet ledolgozott és 59. életévét betöltött személynek további hat hónapot kell még várni a nyugdíjba vonulásig.

A nők esetében a korhatár előtt nyugdíjaztatáshoz az idén még 58 életévet kellett betölteni, valamint további négy hónapnak kellett elmúlnia, hogy jogosulttá váljanak az időskori juttatásra. Emellett természetesen szükséges volt a bejelentett 39 szolgálati év és további 4 hónap. A következő évtől a feltétel már a bejelentett 39 szolgálati év plusz nyolc hónap, valamint a betöltött 59. életév.

Ami mindkét fél esetében egyaránt érvényes, az a 45 bejelentett szolgálati év, ebben az esetben nem számít az életkor. A további feltétel persze, hogy a ledolgozott 45 évet bizonyítani is lehessen, tehát a munkaadónak végig és rendszeresen fizetnie kellett a járulékokat a munkavállaló után.

További fontos tudnivaló a korhatár előtti nyugdíjba vonulásról, hogy ennek bizony ára van. Azok a személyek, akik ezzel a lehetőséggel élnek, minden hónapban csökkentett juttatást kapnak kézhez. A levonás a nyugdíj összegétől függ, minimum a 0,34 százalékát lehet levonni, de a levonás aránya elérheti a 20,5 százalékot is.

Magyarán mondva, amennyiben az öregségi juttatás összege 30 ezer dinár egy hónapra és az illető három évvel korábban kíván nyugdíjba menni, akkor a havi nyugdíjellátmány 3700 dinárral lesz kevesebb, vagyis 26 300 dinárt kap kézhez.

A szerbiai kormány a nyugdíjkorhatár növelésekor a külföldi példákra hivatkozott, az ellenzők pedig arra, hogy az országban ez elhalálozási statisztikák is alacsonyabb életkort mutatnak, és ezt nem lehet összehasonlítani azokkal az országokkal, amelyekben hosszabb ideig élnek az emberek.

Új törvény van egyébként Montenegróban, Horvátországban, Lengyelországban, így az elkövetkező években az említett országok lakosai 67 évesen mehetnek nyugdíjba, Nagy-Britanniában és Finnországban pedig 68 évesen. A Wikipédia adatai szerint Finnországban és Angliában is mindkét nem esetében az átlagéletkor 81 év, Szerbiában viszont 75 életév.