2024. április 23., kedd

Egy löket az optimizmus fenntartásához

Százezren jelentkeztek a 20 euróra

November végével lejárt a 20 eurót kitevő állami póttámogatás igénylésére megadott határidő. Két hét alatt 99.157 olyan polgár kérte a segélyt, aki májusban nem igényelte a kétszer 30 eurónak megfelelő összeget, valamint aki időközben elérte a nagykorúságot, illetve tavasz óta szerbiai állampolgárságot és állandó itteni lakhelyet szerzett. Mint ismeretes, a 20 eurót nem kellett külön kérniük a nyugdíjasoknak, a szociális segélyben részesülőknek és azoknak, akik a korábbi segélyt igényelték, ugyanis nekik automatikusan átutalják a pénzt. A kifizetés december 7-étől 9-éig tart, az első napon a nyugdíjasok kapják meg a valamivel több mint 2300 dinárt.

– Ezzel befejeződik az állami segélycsomagból való kifizetés. Fontos intézkedés volt ez, mert sikerült fenntartanunk a lakosság optimizmusát, közben a fogyasztás nem csökkent, ami fontos a gazdaság számára. Minden ígéretünket beváltottuk, ez annak jele, hogy az állam erős és stabil, van pénze segélyekre is. A novemberi eredmény sokkal jobb a vártnál – mondta Siniša Mali pénzügyminiszter tegnap reggel a Pink tévében. Emlékeztetett: a statisztikai hivatal közölte, hogy a harmadik negyedévben a gazdaság 7,7 százalékkal növekedett, az első három negyedév átlaga pedig 7,6 százalék.

– Biztosan meglesz az idei több mint 7 százalékos bővülés, és a bruttó hazai termék (GDP) kumulatív növekedése tekintetében a legjobb eredményt tudjuk felmutatni Európában. Sohasem történt még meg, hogy Szerbia gazdasága ilyen sikert ér el, és példát mutat a sokkal fejettebb országoknak – mondta Mali. Kijelentése szerint az ország fejlődéséhez nagyban hozzájárul majd a begrádi metró is, melynek 1-es vonala a tervek szerint 2028-ra, 2-es vonala pedig 2030-ra készül el. Munkához jut a szerbiai építőipar jelentős része, az előkészítésen már 100 ember dolgozik, a metró megépülésével pedig emelkednek az ingatlanárak az érintett városrészekben. A metróépítéssel egyidejűleg fejlesztik majd a főváros sínrendszerét, több tíz kilométer hosszan fektetnek le új síneket.

Más infrastrukturális projektumokról szólva elmondta, pillanatnyilag az országban 10 autópálya és gyorsforgalmi út épül, tavaszra átadják a forgalomnak a Belgrád–Újvidék gyorsvasutat, és megkezdődtek a munkálatok az Újvidék–Szabadka szakaszon. A miniszter ezúttal is megismételte, hogy 2025-re az átlagbér 900, az átlagnyugdíj több mint 400 euró lesz. Mint mondta, sok még a teendő, közben a kormány „tűri a támadásokat”, de jó úton halad.