2024. április 19., péntek

Korlátozta a kormány az alapélelmiszerek árát

Az év végéig nem drágul az áram a vállalatok számára sem

A köztársasági kormány tegnap a 2021. november 15-ei árszinten rögzítette a kristálycukor, a T-400-as liszt, a napraforgóolaj, a sertéscomb és a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött tej árát. A hivatalos közlemény szerint az árbefagyasztásra azért volt szükség, hogy semlegesítsék, illetve megakadályozzák a piaci zavarokat. A rendelet nem vonatkozik az akciós árakra, amennyiben az árleszállítás, kiárusítás november 15-én érvényben volt, hanem az azt megelőző árszintre.

A kormánydöntés 60 napra szól, ebben az időszakban a felsorolt élelmiszerek termelői nem szállíthatnak kevesebb árut az utóbbi 12 hónap átlagánál. A rendelet megszegői 100.000–2.000.000 dináros pénzbüntetéssel számolhatnak, és 6 hónaptól egy évig terjedő időszakra bevonhatják tőlük a munkaengedélyt.

Hatvan napig nem drágulhat a kristálycukor, a T-400-as liszt, a napraforgóolaj, a sertéscomb és a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött tej (Dávid Csilla illusztrációja)

Hatvan napig nem drágulhat a kristálycukor, a T-400-as liszt, a napraforgóolaj, a sertéscomb és a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött tej (Dávid Csilla illusztrációja)

Tatjana Matić kereskedelmi miniszter az árbefagyasztási rendelet kapcsán elmondta: szükség esetén a kormány meghosszabbítja az árkorlátozást. Az intézkedésre az életszínvonal megőrzése végett volt szükség, tekintettel arra, hogy a háztartások napi fogyasztási kiadásaik legnagyobb részét éppen a szóban forgó árucikkekre fordítják.

A szaktárca kiemeli: a kormányrendelet az alapvető élelmiszerek és a nyersanyagok kilátásba helyezett, további drágulását hivatott megakadályozni, ugyanis az egyes élelmicikkek ára máris elérte a tízéves maximumot.

Mivel az utóbbi hónapokban a tőzsdéken drasztikusan emelkedett a villanyáram ára, a kormány arról is rendelkezett, hogy az ipari fogyasztók az év végéig a régi áron kapják a villanyáramot. Mindazoknak a vállalatoknak, melyeknek a tegnapi nappal (november 30-ával) lejárt a Szerbiai Villanygazdasággal (EPS) kötött szerződése, december 31-éig meghosszabbítják a dokumentum érvényességét, ami azt jelenti, hogy az év végéig számukra nem emelkedik a villamos energia ára. Úgyszintén az eddigi áron használhatják a villanyáramot azok a cégek, melyek december 1-jén életbe lépő szerződést kötöttek a villanygazdasággal.

A közlemény szerint a villamos energia megszabott árát az irányadó tőzsdén uralkodó helyzet stabilizálódásáig alkalmazzák. Egyébként a kormány egyszer már (novemberre) meghosszabbította az áram régi árának érvényességét a gazdaság számára.