2024. március 29., péntek

Pálinka-pánik

Mi lesz akkor, ha nem lesz elég az italból az országban?

Elégedetlenkednek Bosznia-Hercegovinában a pálinkafőző mesterek. A kisüsti pálinkfőzdék tevékenységét szabályozó törvény módosítását senki sem fogadta örömmel. Az új szabályozás értelmében, akárcsak az Európai Unió tagországaiban egy évben személyenként 20 litert pálinka főzése a megengedett mennyiség. Az érintettek szerint ennyi pálinka egy átlagos szlaván, vagyis családi védőszent ünnepen fogy, és akkor még a többi jeles napról nem is szóltunk. A méltatlankodók azt hangoztatják, a szabályozás akkor lenne korrekt, ha a pálinkafőzést 20 helyett 200 literben korlátoznák – persze fejenként. A törvénymódosítási tervezet szerint pálinkát és likőrt csak bejegyzett forgalmazási engedéllyel rendelkezők árusíthatnak. A boszniai pálinkafőzők szerint a régió országaiban sehol nincsenek ilyen törvények – írja a Klikk portál.

Boško Jefić, a boszniai Zenicában évi rendszerességgel megrendezésre kerülő Zlatni čokanj elnevezésű nemzetközi pálinkafesztivál szervezője szerint a törvény módosítási javaslata egyszerre váltott ki felháborodást és pánikot az országban.

– Ez a törvény egyszerre tetszik is és nem is. Ami miatt ellenszenves, mert a horvátországi törvényt egyszerűen csak átemelték, figyelmen kívül hagyva a helyi, jellegzetes hagyományokat. Szerbia annak ellenére, hogy nem tagja az EU-nak, átvette a magyarországi törvényt és úgy beágyazta, hogy az megfeleljen mindenkinek. A törvény előirányozza a pálinkafőzők bejegyzését, véleményem szerint ez nem lenne rossz, de úgy kellene megvalósítani, hogy ne legyenek átverve az egyszeri emberek. A bejegyzés tehát akkor lenne jogosult, ha kedvezőek lennének a feltételek mindenki számára – mondta Jefić.

A szakember véleménye szerint a bejegyzés feltételeit könnyíteni kellene, de olyan ellentmondásokra is rámutatott mint a bortermelők és a pálinkafőzők közötti különbség felállítása. A törvénykezés szerint bort lehet korlátlan mennyiségben készíteni házilag is, pálinkát viszont nem. A pálinkafőzéshez külön szabványozott műhely és technológia eszközök szükségesek. Jefić szerint ez mind semmi ahhoz képest, hogy a pálinkafőzés lebonyolításához külön erre a folyamatra szakosodott szakember is szükséges lenne.

– Annyi szakember egyszerűen nem létezhet az országban, a pálinkafőzés ezen a vidéken néphagyomány, mindenki a saját ízlése szerint csinálja, az teljesen abszurd, hogy valaki eljöjjön ide és megszabja, hogyan készítse valaki a pálinkát, aki már generációk óta egy bizonyos módon állítja elő, így hozva létre egyedi ízeket – hívta fel a figyelmet a szakember.

Arra a kérdésre, hány liter pálinkát főznek ki az ország területén egy év alatt, Jefić azt válaszolta, ez teljesen változó, attól függ, milyen volt az év gyümölcstermése.

– A termést badarság korlátozni bizonyos mennyiségre. Egyszer ennyi terem, másszor annyi. Minden attól függ, milyen az év. És mit csináljon a falusi bácsi, ha több a gyümölcs? Dobja ki? A termelést nem lehet korlátozni, azt az ég adja – jelentette ki Jefić.

A pálinkafőzés és -fogyasztás régiószerte tradíció. Temetésen, ünnepeken és nem csak ünnepeken fogyasztanak belőle. A szakember véleménye szerint a korlátozással hiány jönne létre a piacon is. A pálinkafőzés nem pénzkereseti lehetőség, hanem fontos hagyomány.

– Nincs nekem bajom a törvényekkel, igenis szükség van a szabályozásokra, de ezek nem csorbíthatják a hagyományt. Ezért úgy gondolom, a jelenlegi tervezetet alaposan át kell gondolni, majd lehetőség szerint módosítani, mert a mostani formájában elfogadhatatlan, nemcsak a pálinkafőzők és gyümölcstermesztők, hanem az egyszerű polgár számára is, aki csak ünnepekkor szeretne koccintani az itallal.