2024. április 20., szombat

A cimbalom ezer arca

Allaga Géza zenés emlékest Óbecsén

Allaga Géza születésének 180. évfordulója alkalmából rendhagyó koncerttel emlékeztek meg pénteken az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Allaga Géza gordonkaművész, cimbalomtanár, zeneszerző 1841. március 25-én született Óbecsén. A színes zenei repertoár által bemutatásra került a magyar cimbalom felhasználásnak megannyi módja. Az est folyamán a közönség autentikus magyar népzenét, román cimbalommuzsikát és klasszikus zenét is hallhatott.

– Allaga Géza Óbecse szülötte, a magyar cimbalomoktatás atyja. Először szerveztük meg ezt a koncertet, de a tervek szerint nem utoljára. Neves cimbalmosokat tervezünk elhívni Magyarországról, illetve a Kárpát-medencéből, így bemutatva a cimbalom sokszínűségét, az ezer arcát – mondta Cseszák Balázs, a rendezvény szervezője.

Az est folyamán fellépett Czutor Róbert Magyar Örökség-díjas cimbalomművész és Cseszák Zsombor Junior Príma-díjas zenész, zenetanár. Cimbalmos szólistaként színpadra lépett Tallós Kinga, valamint a koncerten közreműködött a Csermely és a Fokos zenekar.

– Aki professzionális szinten műveli a hangszerét, legyen az jazz, popzene, népzene vagy akár kávéházi cigányzene, mindig talál az ember benne olyat, amit hiába játszott már, mégis újdonságnak hat. Volt idő, amikor az élőzene mellékpályára került, napjainkban azonban a cimbalom egyre népszerűbb. Cseszák Zsombor, Balogh Kálmán és még sorolhatnám azokat, akik professzionális szinten művelik a zenét és tudnak újdonságot mutatni – nyilatkozott Czutor Róbert Magyar Örökség-díjas cimbalomművész.

– A magyar népzene szerves része a cimbalom és nagyon különböző cimbalom játékstílusok vannak a magyar nyelvterületeken, ahonnan mi sok muzsikát játszunk. A mai koncerten ezek a különféle stílusjegyek voltak hallhatóak. A zenét fel tudja dobni a cimbalom. Azt szoktuk mondani a laikusoknak, hogy a cimbalom kitölt minden űrt, ami a hegedű, a brácsa és a bőgő között megmarad. Nagyon örülünk annak, hogy Czutor Róbert az utóbbi időben gyakran jár velünk muzsikálni, egyrészt sokat tanulunk tőle, másrészt pedig hatalmas megtiszteltetés – mondta Szerda Balázs, a Fokos zenekar tagja.

A műsor a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ szervezésében a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, az óbecsei önkormányzat, a Csoóri Sándor Alap és a Lux nyomda segítségével jött létre.