2024. április 25., csütörtök

Tizenkét és fél kiló mézeskalács

Oromon sütik, Magyarkanizsán díszítik

A pénteken és szombaton lezajló magyarkanizsai adventi vásárba gazdag programot terveztek. A gyerekek és felnőttek szórakoztatására, a kézművesvásárra és a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők, a magyarkanizsai önkormányzat munkatársai, ugyanakkor a kézművesek és szakemberek is lázasan készülnek. A felújított téren, a város központjában már napok óta szerelik az ünnepi kivilágítást, és a fából készült kunyhókat is felállítják, valamint a közelben lévő üzlethelyiségek is átadják helyüket a karácsonyi készülődésnek. A turisztikai információs irodában mindkét napon mézeskalácsot díszíthetnek az érdeklődő gyerekek vagy felnőttek. Őket Muhi Zsuzsanna, a Dobó Tihamér Képtár vezetője várja, hogy irányításával az előzőleg otthonában, Oromon megsütött hatalmas mennyiségű mézeskalácsot együtt díszítsék ki pénteken és szombaton délután négytől este hét óráig.

Milyen munka előzi meg az adventi vásárt a te részedről?
– A mézeskalács megsütése igen nagy munka volt, de nemcsak az adventi vásárra, hanem az oromi adventi gyertyagyújtásra is készültem egy jó nagy adag édességgel. Egyszerre gyúrtam be a tésztát, összesen tizenkét és fél kilót. Szombaton délután kezdtem a sütést, és hajnalban értem a végére. Nagyon sok tepsinyi adag került ki a sütőből, talán ha negyvenet mondok, nem is mondtam túl sokat. A masszát egyszerre kevertem be, de mivel fizikailag nehéz lett volna ekkora tömeggel dolgozni, több adagra osztottam.
Mindenkinek van egy bevált receptje. Ilyen nagy adagnál biztosan pontosan ki kellett mérni a hozzávalókat, vagy épp nem?
– Évek óta sütöm már, így a rutin segít. Ahogy gyúrom, érezni lehet tapintásra, hogy miből hiányzik még. Ha díszítésre készítjük, nem árt keményebbre hagyni a tésztát, hogy aztán a befejező műveletnél könnyebb legyen vele dolgozni. Ezt a tésztát pihentetni kellene néhány napig a nyújtás, sütés előtt, de erre soha nincs időm, viszont így is tökéletes. A recept azonban pihentetést ír elő.
Ha már a receptnél tartunk, meg lehet-e osztani másokkal?
– Nem titok, nincs benne ördöngösség! Egy adaghoz 70 deka liszt kell körülbelül, de ez a liszt fajtájától is függ, én grízes lisztet használok, ehhez késhegynyi evőszódát teszek, nem többet, egy teáskanálnyi mézeskalács-fűszerkeveréket, tehetünk hozzá még egy pici fahéjat és gyömbért, valamint 30 deka cukrot, ezeket szárazon össze kell keverni. Ezt követően 5 deka margarinnal fel kell dörgölni, ezután hozzáteszünk két tojást és negyed kiló olvasztott mézet. Három–négy milliméter vastagságúra nyújtjuk, és nagyon rövid idő alatt 150–180 fokon pár percig sütjük. Hűlés után már csak a díszítés marad.

A vásárban díszíted az ide szánt adagot. Hány személy vehet részt a díszítésben?
– Amennyien csak szeretnének, de egyszerre öt-hat személlyel tudunk majd dolgozni a Hello Kanizsa helyiségében, ahol rákerül a cukormáz a mézeskalácsokra. A cukormázhoz két szoba-hőmérsékletű tojásfehérjéhez 25 deka átszitált porcukrot adunk, és ezt simára keverjük, legalább húsz percig, ennyi az egész. Nejlonzacskóba töltjük majd ezt a habot, és gyönyörűen kimintázzuk a sütiket, amiket természetesen haza is vihetnek, de jutni fog a nézelődőknek is.
A karácsony közeledtével a galériában is lesznek programok?
– Jövő csütörtökön délután karácsonyi képeslapokat készítünk a galériában, ahová örömmel várom azokat, akik szeretnének saját készítésű üdvözlőlapot adni ajándékba. A belépés díjtalan, csupán fehér kartont kell hozniuk a résztvevőknek, akiket szeretettel várok csütörtök délután a galériába!