2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A beutazási korlátozásokat fontolgatják

Az egészségügyi szakértők minden létesítményben bevezetnék a Covid-beléptető

A Večernje novosti értesülései szerint az egészségügyi válságstáb szerdai ülésén az egészségügyi szakértő tagok azzal az indítvánnyal állnak a testület elé, hogy Szerbia minden olyan országgal szemben beutazási korlátozásokat rendeljen el, amelyben bizonyították a koronavírus új variánsának, az omikronnak a jelenlétét – Európában ilyen például Ausztria, Svájc, Németország, Csehország, Olaszország, Belgium, Hollandia, Franciaország és Nagy-Britannia. Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója olyan nyilatkozatot tett a Novostinak, hogy a Batut összeállította azoknak az államoknak a listáját, amelyek tekintetében indokolt lenne a beutazási korlátozás, egyelőre hét afrikai országról van szó, ezek a Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Zimbabwe, Namíbia, Lesotho, Mozambik és Malawi. Még nem tudni, hogy az említett országokból érkező utasok mikortól és milyen beutazási korlátozásokkal számolhatnak, emelte ki Jovanović.
A Novosti később azt is megtudta, hogy az egészségügyi szakértők mindemellett a következő intézkedések foganatosítását javasolják: a Covid-beléptetőket a nap 24 órájában alkalmazzák, vagy legalább 18 órától, és nemcsak az eddig meghatározott létesítményekben, hanem mindenütt, beleértve az edzőtermeket, a fodrászatokat, a szépségszalonokat, a mozikat és a síközpontokat; mindenkinek, aki az ünnepekre hazaérkezik, vesztegzárat rendeljenek el; ne lehessen újévi koncerteket szervezni.

SOK KÉRDÉS, VÁLASZ MÉG EGY SEM

Tanja Jovanović virológus és a válságstáb tagja ugyanarra az álláspontra helyezkedik, mint a napokban nyilatkozó kollégái: amennyiben az omikron variáns valóban a feltételezések szerinti gyorsasággal terjed, akkor előbb-utóbb hozzánk is megérkezik. Nem ez az első vírusvariáns, amelyet a Dél-afrikai Köztársasággal hoznak összefüggésbe, a beta variáns, szintén az érdemi mutációk miatt, tavaly decemberben, illetve az idén januárban foglalkoztatta a kutatókat, ám ez végül 20 országban terjedt el és egyikben sem vált dominánssá, emelte ki Jovanović az SZRTV-nek. Mivel az omikron a betánál jóval több mutációt hordoz magában, a tudományos közösség aggodalma indokolt, ám továbbra sem tudni, hogy milyen gyorsad terjed, és azt sem, hogy az eddig alkalmazott vakcinák hatásosak-e, mint ahogyan azt sem, hogy miként befolyásolja a betegség lefolyását, vagy a jelenleg alkalmazott vírustesztek hatékonyságát, azaz hitelességét – tette hozzá.

A WHO ELÉGEDETT AZ IMMUNIZÁCIÓVAL

A szerbiai egészségügyi minisztérium megfelelő módon kezeli a járványhelyzetet, az immunizáció folyamatát pedig különösen hatékonyan szervezte meg, értékelte Siddhartha Datta, a WHO európai regionális vakcina-tanácsadója a Zlatibor Lončar tárcavezetővel való tárgyalás során. A WHO aktuális felmérésének értelmében az európai térség 33 országában a koronavírus elleni immunizáció majdnem félmillió, 60 évnél idősebb személy életét mentette meg, mondta az SZRTV összeállítása szerint Siddhartha, Lončar pedig egyetértett azzal kapcsolatban, hogy „a vírust kizárólag a védőoltás fékezheti meg, az új, egyelőre még számos megválaszolatlan kérdés jellemezte, variáns okán még fontosabbá vált az oltás".
Ezzel egyidejűleg Milena Turubatović, a Belgrádi Vásár területén kialakított oltópont egyik koordinátora is megerősítette, hogy amióta csökken a napi esetszám, kevesebben oltatják be magukat. Már eddig is megfigyelték, hogy amikor sokan fertőződnek, akkor sokan oltatják be magukat, noha a hatékonyság és a célszerűség szempontjából ennek éppen az ellenkezője lenne az ideális, jegyezte meg Turubatović.

Csökken a pozitivitás aránya

A keddi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 2272 új fertőzést jegyeztek az országban, 16.858 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 13,5%. Hivatalosan a vizsgált egy napban 54 Covid-fertőzött hunyt el, 11.691 a járvány kezdete óta. A kórházakban 3996 Covid-pácienst kezelnek, 199 lélegeztetőgépen van. Vajdaságban 650 új fertőzést jegyeztek, ebből 125-öt Újvidéken.