2024. március 29., péntek

Több pénz, több kiadás

Növekedtek a vajdasági költségvetési bevételek, drágultak a Kamenica 3 munkálatai – Elfogadta a büdzsé módosítását a parlament

A pandémia által meghatározott 2020-as évben 2021-re sem mertek túl merész terveket szőni az illetékesek: óvatos, visszafogott költségvetés készült az idei évre, mely mindenekelőtt azt tartotta szem előtt, hogy a legfontosabb kiadásokra jusson, de ne számoljon túl nagy gazdasági előrelépéssel azonnal a lezárások feloldását követően. Mivel az óvatos tervezést végül mégis fokozatosan felülmúlták az idei gazdasági eredmények, elengedhetetlen volt a tartományi költségvetés folyamatos újratervezése is: keddi ülésén immár harmadik alkalommal fogadott el pótköltségvetést a vajdasági parlament.

Az újabb módosítás részleteit ismertetve az ülésen Smiljka Jovanović pénzügyi titkár elmondta, az eredeti költségvetéshez képest, amely 75,2 milliárd dinárral számolt, a legújabb terv szerint az idén mintegy tíz százalékkal magasabb lesz a rendelkezésre álló összeg, és 82,5 milliárdot tesz ki, 7,3 milliárddal többet az eredeti tervnél. Az előző változtatást, mint ismeretes, szeptember 9-én fogadta el a ház, annak értelmében 81,4 milliárd dinárral számoltak a kiadási oldalon, a költségvetési hiány pedig 3,7 milliárd dinárt jelentett. Smiljka Jovanović elmondta, hogy a deficit nem módosult a legújabb pótköltségvetés alapján sem, százalékarányát tekintve tesz ki kevesebbet a megnövekedett pénzeszközök miatt, 4,9 százalékon áll.

Smiljka Jovanović pénzügyi titkár terjesztette elő a pótköltségvetés javaslatát (Ótos András felvétele)

Smiljka Jovanović pénzügyi titkár terjesztette elő a pótköltségvetés javaslatát (Ótos András felvétele)

A javaslattal kapcsolatban Nenad Borović, a Szerb Haladó Párt képviselője közölte, reális tervezés eredménye a pótköltségvetés, melyet elsősorban a megnövekedett adóbevételek tettek lehetővé. Úgy fogalmazott, hogy a gazdasági eredményekről tanúskodnak ezek a bevételek, melyek lehetővé tették a büdzsé 800 millió dinárral történő növelését a legutóbbi módosítás óta. Ezt a pénzt, mint mondta, a Kamenica 3 kórházkomplexumnak a munkálataira fordítják, a létesítmény ugyanis nemcsak minőségibb beteggondozást hoz majd, hanem jelentősen csökkenti a várólistákat is a tartományban. A pandémia kockázati tényezői továbbra is jelen vannak, a költségvetés azonban egy jól átgondolt, biztos alapokon nyugvó megoldás a tartomány finanszírozására, értékelte. A gazdaság egyébként a jelek szerint hétszázalékos fejlődést jegyez majd az idén Vajdaságban, ami a korábban előrejelzett értékeknél jóval jelentősebb. Növelik a költségvetés módosítása révén a vízvédelmi intézkedésekre fordított összeget is, a Vajdaság Vizei Közvállalatnak 3,5 helyett 3,9 milliárd dinárt fizetnek.

Dobó István, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője szerint egy reális alapokra helyezett költségvetés-módosítást fogadott el a ház, elsősorban a nyereségadóból származó bevételek növekedése tette lehetővé a kamenicai beruházások folytatását. Mint mondta, a piaci árak emelkedése maga után vonta az építőanyagok, szolgáltatások árának emelkedését is, így többe kerül a munkálatok kivitelezése.

Az ellenzéki képviselők közül Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője szólalt fel az egyébként mindössze két órán át tartott ülésen. Elmondta, hogy pártjának semmi kifogása nincs a Kamenica 3 projektuma ellen, mert fontosnak tartják az egészségügy fejlesztését, a költségvetés módosítására mégsem szavazhatnak, mert nem tudnak arra önálló javaslatként tekinteni, az éves költségvetés részét képezi, mellyel kapcsolatban komoly aggályaik vannak. Kiemelte, hogy a nagyberuházások az első háromnegyed évben csak 27 százalékban, az egészségügyi kiadások pedig 17 százalékban valósultak meg, ami szerinte a rossz tervezésre utal.

A pénzügyeket érintő javaslat elfogadását követően a Tisza menti gát területrendezési terve, a Tartományi Garanciaalap 2019-es és 2020-as üzleti jelentései, képviselőházi munkaszervezési kérdések és a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap 2020-as munkajelentése is napirenden szerepeltek. Utóbbi kapcsán nyilatkozatában Kovács Károly VMSZ-képviselő elmondta, 155,2 millió dinár értékben nyújtott támogatást az alap tavaly, ami a pandémia évében meglehetősen jó eredményként könyvelhető el, nyolcvan sikeres pályázatot hagytak jóvá.