2024. április 19., péntek

Pásztor Bálint: Az alkotmánymódosítással hatékonyabb lesz az igazságügyi rendszer

Az alkotmánymódosításról tárgyaltak a képviselők a köztársasági parlament mai ülésén.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportjának vezetője felszólalásának elején hangsúlyozta, milyen fontos lépésre készül a törvényhozás, hiszen az alkotmánymódosításokra általában ritkán kerül sor, bizonyos államokban akár évtizedekig egyszer sem. Mint mondta, Szerbiában jelenleg a 16. alkotmány van érvényben.

– Az alkotmány a társadalmi együttélés módjának a legnagyobb erejű és alapvető szabályozója, ezért is nagy jelentőségű, amire készülünk. Ugyanakkor szükség van a polgárok jóváhagyására, amiért népszavazást fogunk tartani, feltehetően január 16-án – jelentette ki a VMSZ frakcióvezetője.

Pásztor szerint az alkotmánymódosítás megszövegezésekor minden kötelező elvárást tiszteletben tartottak.

– A ma érvényben lévő alkotmánynak vannak hibái és hiányosságai, amelyeket eddig nem javítottunk ki. A 2006-os alkotmányozást nem előzte meg társadalmi párbeszéd, amire most sor került, ezért is tekinthető demokratikusabbnak a jelenlegi folyamat az akkorinál – szögezte le a VMSZ politikusa, hozzátéve, számos jogász és egyetemi professzor álláspontját kérték ki és hallgatták meg az alkotmánymódosítás tervezetének elkészítésekor.

Pásztor Bálint szerint nagy eredmény, hogy az Európai Bizottság jogi fórumaként működő Velencei Bizottság is pozitív elbírálásban részesítette az alkotmánymódosítás tervezetét, ami különösen fontos egy olyan, társadalmi átmenetben lévő  ország számára, mint Szerbia.

– Az alkotmánymódosítás az igazságügyi rendszert érinti, amelynek a működése hatékonyabb és függetlenebb lesz ezáltal – húzta alá a VMSZ politikusa. Mint mondta, a párt a joguralom, illetve a jogállamiság oldalán van, ezért is fogja támogatni a módosítás elfogadását.