2024. április 20., szombat

Támogatás női vállalkozóknak

A tartományi kormány a nemek arányát szeretné kiegyenlíteni a gazdasági életben

Szerbiában még mindig kevés a női vállalkozó, ezért minél inkább teret kell engedni a női döntéshozatalnak. Ennek érdekében több állami kezdeményezés is történt az elmúlt időszakban. Hétfőn délelőtt a tartományi kormány előcsarnokában azok a vállalatok kaptak vissza nem térítendő támogatást, melyek élén nők állnak.

– Ma 70 cég kapott összesen 13 millió dinár értékben támogatást. A pályázat különlegessége abban rejlett, hogy mivel a nemek arányát szeretné az állam kiegyenlíteni a gazdasági életben, csakis olyan cégek pályázhattak, melyek élén nő áll. Az ilyen vállalkozások száma még mindig alacsony, köztársasági szinten 31 százalék. Ezeket a  vállalkozásokat erősíteni kell, valamint ösztönözni a vállalkozói kedvet is. Az üzleti légkörnek mindig jót tesz, ha a nemek eloszlása egyenletes – jelentett ki dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár.

A női vállalkozások arányát nemcsak tartományi, hanem köztársasági szinten is növelni kell. A jelenlegi pályázatot a tartományi titkárság a Szerbiai Gazdasági Kamarával együttműködve hozta létre. Branislava Simanić, a Szerbiai Gazdasági Kamara igazgatója azt is elmondta, hogy hamarosan memorandummal is megerősítik a kamara és a tartomány együttműködését.

A nyertes pályázók (Fotó: Győri Norbert)

A nyertes pályázók (Fotó: Győri Norbert)

– A szerbiai gazdasági kamarában nagy figyelemmel kísérjük azoknak cégeknek a sorsát, amelyeket nők irányítanak. Egy külön szekciót is alapítottunk annak érdekében, hogy erősödjenek a kapcsolati hálók a női vállalkozók között hazai, de  nemzetközi szinten is. Az egyik komoly aktivitásunk az innovációk támogatása, az üzletelés digitalizálása, valamint ingyenes képzések indítása a nők számára. A jövő év elején egy kizárólag női vállalkozókból álló delegációt küldünk a Dubai Expó-ra, egy ehhez a témához kapcsolódó tematikus hétvégére – közölte Simanić.

A nők leginkább olyan mikrovállalkozások tulajdonosai Szerbiában, amelyek leginkább szolgáltatásokat nyújtanak, és alkalmazottaik száma mindig 10 alatt van. Simanić szerint arra is figyelmet fordítanak, hogy a középvállakozásokban is egyre inkább képviseljék magukat.

Gergely Valéria, a szabadkai  Intercom vállalat igazgatója és tulajdonosa elmondta, cégük  5-6 évvel ezelőtt fűnyírók összerakásával is elkezdett foglalkozni, majd takarékossági szempontok miatt ezt idővel szolgáltatássá alakították.

– A tartományi támogatás a céget egy kompresszor beszerzésében segítette, amely segítségével port viszünk a fémfelületre, és azt után rásütjük, tehát plasztificírozott felületet kapunk. E folyamat elvégzéséhez van szükség a  kompresszorra. A korábbi, kisebb kapacitású gépünk mellé vettünk egy újabbat is, erre kaptuk meg utólag a támogatást. Ennek  köszönhetően gyorsabban halad a munka, mert két feladatot is  el tudunk végezni egyszerre – mondta a vállalat igazgatója.

Gergely Valéria azt is elmondta, cégük jövőre már 30 éves lesz. A vállalkozást férjével indította, majd tőle vette át idővel. Számára soha nem okozott különösebb gondot az, hogy az üzleti életben nőként vesz részt. De azt is hozzátette, a cég múltja, korábbi tapasztalatai is hozzásegítették ahhoz, hogy mindig komoly partnernek tartsák az üzleti életben.

A pályázás folyamata nem okozott senkinek nagy nehézséget – ezt tudtuk meg Surányi Máriától, a zentai P&E Textil Manufaktur tulajdonosától.  Cégük leginkább a német és osztrák piacra dolgozik, de folyamatos a törekvés a nemzetközi üzletelési lehetőségek felé.

–  A támogatásból egy kis gépet vettünk, amellyel pulóverekre varrjuk a gombokat. Ezt refundálja a tartomány, és ha minden igaz, épp a szóban forgó támogatásnak köszönhetően még az év vége előtt még egy ilyet tudunk venni, ami tovább könnyíti majd a munkát.

Véleménye szerint nőként vállakozni nem előny vagy hátrány, aki tud és akar dolgozni, az halad  előre. Talán a nőknek abból a szempontból nehezebb, hogy otthon gyakran még egy pótolhatatlan családi szerep is vár rájuk.