2024. április 19., péntek

Plusz egy kuka

Nagy port kavartak a Regionális Hulladéktárolóról szóló napirendi pontok Zentán

Egyperces néma csenddel kezdődött a zentai községi képviselő-testület 20. rendes ülése hétfő délelőtt. A jelenlevők a vasárnap tragikus hirtelenséggel elhunyt Szűgyi Imrére, a községi tanács mezőgazdasággal és szociális kérdésekkel megbízott tagjára emlékeztek. A tiszteletadást követően megkezdődött az ülés, ahol 18 napirendi pontról szavaztak a képviselők.
A legnagyobb vita a szabadkai Regionális Hulladéktárolóval kapcsolatos napirendi pontok körül volt. Az egyet nem értést leginkább az váltotta ki, hogy Zenta község mit kap azért a pénzért, amit a saját maga és más községek által alapított vállalat számára ítél oda évente a költségvetéséből.

Burány Katalin ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, hogy a hulladéktárolóra szükség van, viszont nehezményezik, hogy egy olyan projektről van szó, amelynek már 2017-ben kész kellett volna lennie, ám évről évre még több pénzt fektetnek bele. Úgy vélik, hogy ha mindez további költségekkel jár, akkor a vállalat tegye meg azt, amiben megállapodtak.

Sztantity Szebasztián, Zenta község tanácsának gazdasággal és idegenforgalommal megbízott tagja a témával kapcsolatban elmondta, hogy várhatóan az év végéig megérkeznek a szemetesautók, amelyek könnyebbé tehetik a szemét elszállítását, hiszen a jelenleg is használatban lévő járművek már több mint 30 évesek, és egy esetleges javítás alkalmával már komoly fejtörést okoz a szükséges alkatrész beszerzése is.
Az ülésen szó esett arról, hogy az utcákról eltávolították a sárga és kék, azaz a papír- és a műanyag hulladék gyűjtésére alkalmas konténereket. Ezzel kapcsolatban Sztantity elmondta, hogy erre azért került sor, mert a polgárok sokszor nem a rendeltetés szerint használták ezeket a hulladékgyűjtő helyeket, vagyis nemcsak papírt és műanyagot, hanem egyéb szemetet is beledobtak.

– Jövőre elindul a polgárok számára a szelektív hulladékgyűjtésre irányuló oktatás, ezt követően pedig a háztartások is megkapják a kék színű kukát, amelybe a papírt, illetve a műanyag szemetet tudják gyűjteni – magyarázta a tanácstag, majd hozzátette, hogy az így összegyűjtött hulladékot elsődlegesen Zentán, majd pedig Békován válogatják szét, ahogyan ez már három éve működik.
A további napirendi pontokban, egyebek mellett, bemutatták a költségvetési módosításokról szóló jelentést, valamint több kinevezéssel kapcsolatban is döntést hoztak. Mindemellett szó volt a kóbor kutyák által okozott problémáról, amellyel kapcsolatban elmondták, hogy továbbra is a nagykikindai Zoohigijena Közvállalat végzi a kóbor állatok begyűjtését.