2024. április 19., péntek

Nosztalgikus Tinifesztivál

Harmincadik születésnapját ünnepelte a könnyűzenei rendezvény

Szombaton este 30. alkalommal tartották meg Temerinben a Tini és Ifjúsági Énekes Vetélkedőt. A fesztivál az elmúlt három évtizedben a vajdasági magyarok legszínvonalasabb országos könnyűzenei rendezvényévé nőtte ki magát, ugyanis Vajdaság számos településéről érkeztek versenyzők.

Az idén 14 fiatal lépett színpadra, akik két kategóriában mérették meg magukat. A tini (13–17 évesek) és az ifjúsági (18–28 évesek) korcsoportban is heten szálltak versenybe a fődíjért. Az est visszatérő házigazdája László Judit és Gőz László volt. A fesztivált Varga Flórián szervező, a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület elnöke nyitotta meg.
– Sokáig bizonytalan volt, hogy egyáltalán megszervezhetjük-e az idei fesztivált. Sok válságos pillanat után jutottunk el idáig, és sikerült színvonalas keretet adni a rendezvényünknek. Az idén, a jubileum alkalmából egy kicsit nosztalgiázunk is, ugyanis gálaműsorral készültünk, amelyen az előző fesztiválok tíz győztese lép fel egy-egy szám erejéig – mondta Varga Flórián. A köszöntő és bátorító szavak után egymást követték a jobbnál jobb produkciók.

A fesztiválra benevezett fiatalok produkciójához az idén először a temerini Bakshees Band biztosította a zenei kíséretet, színpadi teljesítményüket a Vitkay Kucsera Ágota, Erős Ervin és Szerda Árpád összetételű szakzsűri értékelte. Döntésük alapján a tini kategóriában a moholi Harmath Edina lett az első helyezett, második a törökbecsei Erős Lilla, harmadik pedig a zentai Ivkovity Noémi. Ifjúsági kategóriában a zsűri a tornyosi Kovács Kristófnak ítélte oda az első helyezést, második díjjal jutalmazta a törzsudvarnoki Gúth Emíliát, harmadikkal pedig a szentmihályi Tóth Ottót. A bírálóbizottság különdíját a temerini Erős Henrietta és a törzsudvarnoki Gúth Emília érdemelte ki.
A közönség az idén kétféleképpen támogathatta kedvenc énekesét, a megszokott belépőjegyes szavazás mellett ugyanis bevezették a QR-kódos szavazást is, így a képernyők előtt ülő nézők is leadhatták voksukat arra a fiatalra, aki elnyerte tetszésüket. A nézők szerint az idén a szentmihályi Tóth Ottó volt a legjobb, így az elért harmadik helyezés mellett a közönségdíjat is átvehette.
A gálaműsor záróakkordjaként a kategóriák első helyezettjei még egyszer előadták a győztes dalokat.