2022. január 29., szombat
SZABADKA EMLÉKTÁBLÁI ÉS EMLÉKJELEI (11.)

Az Ifjúsági Dalfesztivál alapítóinak emlékjele

Az emlékjel a Bash-ház előtt található
Az emlékjel a Bash-ház előtt található

Szabadka köztéri szobrait, valamint szökőkútjait és csobogóit bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri emléktábláit és emlékjegyeit mutatjuk be. Ezek a felirattal vagy domborműves ábrázolással ellátott táblák egy hellyel kapcsolatos fontos eseményt vagy személyt örökítenek meg, így Szabadka történetének egy-egy fontos mozzanatáról tanúskodnak.
Az Ifjúsági Dalfesztivál alapítóinak emlékjele, a sugárút és a Jovan Zmaj utca kereszteződésénél, a Bash-ház előtt található, és az 1961 és 1990 között létező jugoszláviai Ifjúsági Dalfesztiválnak és annak alapítóinak, Kovács Józsefnek (1916–1995) és Aleksandar Jančikinnek (1919–1996), állít emléket.
Szabadkán a jugoszláviai Ifjúsági Dalfesztivált először 1961-ben tartották meg. A helyi Mladost ifjúsági művelődési egyesület, amelynek főtitkára ekkor Aleksandar Jančikin volt, az év júliusában írt ki pályázatot 25 évnél fiatalabb amatőr zeneszerzők számára. Aleksandar Jančikin azzal a céllal hirdette meg a pályázatot, és indította útjára a fesztivált, hogy elősegítse a fiatal könnyűzenei művészek feltörését. A főtitkár elképzelését az egyesületben tevékenykedő Kovács Józseffel közösen valósította meg, aki 1960-ban létrehozta a Mladost fúvós és vonószenekarát. A pályázatot eredetileg helyi jellegűnek szánták, de az ország más városaiból is jöttek pályaművek, amelyeket nem utasítottak el. Így végül több mint 120 szerzemény érkezett a kiírásra. Ezek közül kilencet választottak ki bemutatásra. A fesztivált a szabadkai Népszínházban tartották meg 1961. december 4-én és 5-én. A pályaműveket fiatal énekesek a Mladost fúvós és vonószenekarának kíséretében adták elő, és bírálóbizottság értékelte. Az első díjat Kornelije Kovač kapta, a másodikat pedig a mára világhírűvé vált zeneszerző, Lévay Szilveszter kapta. A fesztiválról a Belgrádi és az Újvidéki Rádió is készített felvételt. A díjazott szerzeményeket a belgrádi Metronóm kiadó vállalat adta ki. Ez után a fesztivált Szabadkán minden évben megtartották. A szerzeményeket először kizárólag popénekesek számára írták, de az 1980-as évekre a fesztivál rockzenekarok versenyévé alakult át. A jeles megmérettetésen a jugoszláviai pop- és rockélet legnevesebb eladói léptek fel. Az Ifjúsági Dalfesztivál Jugoszlávia szétesésének kezdetén 1990-ben szűnt meg.
Az emlékjelet az első Ifjúsági Dalfesztivál megrendezésének ötvenedik évfordulója alkalmából 2011. december 10-én leplezték le. A gránittalapzat és a rajta látható gránittábla, amelyek együtt egy kottatartót formáznak, az Ev-pro kőfaragó műhelyben készültek. A táblán szerb és magyar nyelvű szöveg olvasható, míg a talapzaton a fesztivál logója látható. Ugyanebben az évben Szabadkán a Sportcsarnokban újraindították az Ifjúsági Dalfesztivált. Az emlékjel 2012-ben díszkivilágítást kapott, köré pedig bokrokat ültettek, idén októberben pedig hat gránitoszloppal kerítették körbe.