2024. április 19., péntek

Az életerős parkért

A palicsi Nagyparkban eltávolítják az elpusztult fákat és a beteg ágakat

A palicsi Nagyparkban, valamint a Palics–Ludas Közvállalat által gondozott többi területen megkezdődnek a fák és bokrok karbantartása érdekében végzett munkálatok, amelyek során eltávolítják az elpusztult növényeket, illetve levágják a sérült, valamint a járókelők és a járművek biztonságára veszélyt jelentő ágakat. Mindezt tegnap sajtótájékoztató keretében a közvállalat munkatársai jelentették be.


Dobó Márta, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy az elmúlt években 400 fát és cserjét ültettek el.
– Hogy egy park állapota hosszú ideig fenntartható legyen, szükséges a benne lévő fák rendszeres karbantartása. Szakmunkatársaink az év folyamán figyelemmel kísérték a fák állapotát. Azon dolgozunk, hogy csak a teljesen száraz fákat vegyük ki. Ha egy egészségesnek tűnő fáról a metszés során kiderül, hogy korhadt, akkor azt is el kell távolítani, hogy nehogy kárt tegyen a látogatókban, illetve az autókban. Természetesen ezen fák helyére a szükséges engedély beszerzése után új növényeket ültetünk. Az elmúlt években körülbelül 400 fát és cserjét ültettünk el, és büszkék vagyunk rá, hogy ezek mindenhol nagyon szépen gyökeret eresztettek, legyen szó a Tó, vagy a Hegedűs József utcáról, a Tölgyes sétányról, vagy a lakóövezetben található kocsányos tölgyek természeti emlékről. Azokat a fákat, amelyek valamilyen oknál fogva mégsem fogták meg, azokat még ebben a szezonban, tehát február végéig pótolni fogjuk. Arra kérem a látogatókat, hogy együtt őrizzük meg a fákat, mert sajnos arra is volt példa, hogy kisfákat, illetve cserjéket elloptak a parkból – fogalmazott Dobó Márta, aki azt is elmondta, hogy a faanyagot, amit most összegyűjtenek részben a közvállalat üvegházainak fűtésére használják fel, amiben az idényjellegű dísznövényeket nevelik, míg a fennmaradó mennyiséget, illetve az ősszel lehullott leveleket, valamint a lekaszált füvet komposztálás után visszajuttatják a parkba.
Tanja Jotanović, a Palics–Ludas Közvállalat zöldterületek fenntartásával megbízott szakmunkatársa többek között a tó partján tapasztalható magas talajvízszint hatásaira is kitért.
– Ahhoz, hogy a fák életképességét minél tovább megőrizzük, szükség van azok karbantartására, ami magában foglalja a metszést is. A palicsi Nagyparkban gondot okoz a magas talajvízszint, hisz befolyásolja a fák vitalitását. A fák korábban kiszáradnak, mint ahogy ez más körülmények között megtörténne, és a magas talajvízszint negatívan hat ki a növények gyökérzetére is. Közvállalatunk a Tartományi Természetvédelmi Intézet által megállapított feltételek betartásával végzi a karbantartást. Követjük az invazív fajok jelenlétét is, és amennyiben egy nem őshonos faj egyedét kell eltávolítani, a helyére őshonos faj példányát fogjuk telepíteni – nyilatkozta a közvállalat munkatársa.


A sajtótájékoztatón jelen volt Góli Csilla, a szabadkai városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja, aki a park idegenforgalmi jelentőségéről is szót ejtett.
– A palicsi Nagypark természeti és műemléki védelem alatt áll, és Szabadka Város számára fontos, hogy a tó és környékének természeti adottságait megőrizze, ugyanis a természeti adottságai, a természeti szépségei nélkül a Palicsi-tó nem lenne turisztikai attrakció, látványosság. Szeretnénk a park ápolását magasabb szintre emelni, és terveink között szerepel, hogy pályázatokon keresztül korszerűsítsük a parkot. Az Ecolacus projektnek köszönhetően egy húszméteres védősávot alakítottak ki a tó négyes szektora körül, aminek karbantartása szintén a Palics–Ludas Közvállalat feladata lesz. Az említett projektnek köszönhetően a közvállalat 150 ezer euró értékben új munkagépekkel gazdagodott, amivel hatékonyabban tudja karban tartani a zöldfelületeket – fogalmazott a tanácsos.