2024. április 20., szombat

Szólt a nóta, sült a kolbász meg a hurka...

Tíz éve töretlen a sikere az adorjáni fesztiválnak, mely a hagyományok őrzését ötvözi a szórakoztatással. Nagy Feró, Zvonko Bogdan, Lagzi Lajcsi is minden bizonnyal belekóstolt az igazi, hamisítatlan házi ízekbe, amit lépten-nyomon kínáltak a faluban szombaton már a kora reggeli óráktól kezdve egészen az estébe nyúlóan.

A szabadtéri rendezvény illata és hangja is messzire elér, olyannyira, hogy kezdettől fogva nevezhetjük nemzetközinek, mert erdélyi, magyarországi résztvevők is sok-sok kilométert tesznek meg ezért az egy napért, hogy ott lehessenek a Hurka- és Kolbászfesztiválon, mely egyben verseny is, de vajmi keveset törődnek ezzel a résztvevők, legalábbis köztük járva és velük beszélgetve ez derült ki. A 88 csapat, amelyek kora reggeltől csülköltek, vagyis inkább kolbászoltak és hurkáztak, mind egyöntetűen kijelentették, hogy a verseny másodlagos, az első és legfontosabb cél a közösségi élmény.
Bemutatták a hagyományos, egykor alkalmazott disznópörkölést, majd a húsok szétosztása után meg is kezdődött a fűszerezés, főzés, húsgyúrás és persze az elmaradhatatlan toroköblítés. A csapatok megidézték a régi disznóvágások hangulatát, a korosztály nem korlátozódott az idősekre, akik még emlékeznek a disznótorokra, hanem nagyon sok volt a fiatal is, akik szemmel láthatóan élvezték ezt a hangulatot, ami valaha a háziasszonyok rémálma is volt, a sok mosogatnivaló edény, a magát viccesnek gondoló böllér vagy a mindenhonnan betüremkedő, intenzív zsírszag miatt. Persze a finom falatok aztán mindenkit kárpótoltak az elszenvedett nehézségekért.

Adorjánon az oda érkező mindennek a vidám oldalát láthatta. A délelőtti lakodalmas zenészfellépők alapozták meg a hangulatot, s ezt csak fokozta az ingyen osztott étel, hogy senki ne maradjon éhen. A kirakodóvásárosoknál be is lehetett vásárolni akár sajtból, akár húskenyérből, és szinte bármit meg lehetett találni. Még este is sor kígyózott a palacsinta- és lángossütők előtt, amikor már a bulihangulat a tetőfokára hágott. Valahogy így képzelhette el annak idején Borsos Csaba, a helyi közösség elnöke, amikor többedmagával megálmodta ezt a fesztivált, amelyen alig változtattak, csak árnyalatnyi finomításokat vittek véghez, és mára, a tizediken tényleg minden bejáródott komplex gépezetként működött. Ezt ő maga is így látja:
– Adorján számára, a falu életében ez a legnagyobb rendezvény. Ilyenkor a lakosság száma megtízszereződik vagy tizenötszöröződik, mi pedig nagyon büszkék vagyunk erre a fesztiválra. Ennek köszönhetően nemcsak Szerbia-szerte, de a környező országokban is ismertté vált a falu – magyarázta az elnök, aki arra is kitért, hogy bár sokan voltak, a járványügyi előírásokat betartva szervezték az eseményt. Amellett, hogy ez kulináris rendezvény, vásárjellege is van, mezőgépkiállítás is volt, és a legjobbakat gazdag ajándékkal is jutalmazták, az idei nyereményalap 700 ezer dinár értékű volt. A legjobbak háromvasú ekét nyertek, de John Deer kistraktor és munkaruha is volt a nyeremények között.

A kirakodóvásárosoknál be is lehetett vásárolni (Gergely József felvétele)

A kirakodóvásárosoknál be is lehetett vásárolni (Gergely József felvétele)

Az idei fesztiválon 1,3 tonna kolbászt és 150 kiló hurkát sütöttek meg a látogatóknak, mint minden évben. A hagyományos ízek kerültek előtérbe mind az ingyenesen adott étel, mind a versenyre benevezettek körében. Minden, általunk megkérdezett résztvevő csakis a hagyományos ízekre esküdött, semmi különleges, más tájékról származó fűszer, csak és kizárólag a miénk. Ezt hangsúlyozta a zsűri elnöke, Varbai András is, a környék ismert és elismert szakácsa, akit Lagzibandiként is ismernek széles körben.
– A zsűrizésnél a tájjelleget is nagyon szem előtt tartjuk. Az észak-bácskai és a bánáti hurka és kolbász között is már nagy különbségek vannak. Az előbbiben só, bors, köménymag és fokhagyma, az utóbbiban csak só és bors van – magyarázott csak egy különbséget Varbai, aki azt is elmondta, nem kell attól félni, hogy 88 íz után ne tudnának dönteni! És döntöttek is, a magyarországi Pánd önkormányzatát nevezve ki a legjobb hurka- és kolbászkészítő csapattá.
Az estébe hajlóan aztán már végérvényesen csak a zenéről szólt minden, hiszen egymás után sorakoztak a hazai és magyarországi fellépők Adorjánon. Lagzi Lajcsi nyitotta a sort, őt követte a Beatrice, majd Zvonko Bogdan, LL Junior és az Irigy hónaljmirigy lépett színpadra.
Keddi számunkban képes, színes riportban számolunk be bővebben az eseményről.