2022. január 19., szerda
BÁCSFEKETEHEGY

Minőség és tömegesség

A szervezők elégedettek a negyed évszázados bácsfeketehegyi vers- és prózamondó találkozóval

Kishegyesen kezdte meg útját, dr. Szőke Anna és Molnár Krekity Olga segítségével, és most a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének egyik zászlóshajója. Az idén 25. alkalommal tartották meg a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót, s mint évek óta, most is Bácsfeketehegyen. A találkozó három napon át tartott, és a vers- és prózamondás mellett a közönségnek más kulturális programokban is része volt.

Hajvert Ákos, a VMVE elnöke arról számolt be lapunknak, hogy mint szervezők mindenképpen elégedettek lehetnek.
– A jubileum fénye, a jelentkezők mennyisége és az elmondott szövegek minősége mind arrafelé mutat, hogy nagyon sikeres rendezvényt zárhattunk advent első vasárnapján. Ugyanakkor maga a karácsonyvárás is emelte a hangulatot. Azt gondolom, hogy mindent megvalósítottunk, amit elterveztünk, a vendégvárástól kezdve a találkozó szakmai lebonyolításáig. Nagyon jó és értő zsűrit tudtunk biztosítani a jelentkezők számára, nemcsak meghallgatták a produkciókat, hanem egyéni véleményezést is mondtak. Ez azért nagyon fontos, mert a pódiumművészettel foglalkozó fiatalok olyan szakmai visszajelzést kaptak, amely segít nekik a további fejlődésben. A rendezvény nem csak erről szólt, hiszen az évek során kialakult egy olyan társművészeti kísérőprogram-rendszer, ami beleágyazódott magába a találkozóba. Fontos ez a résztvevők és a közönség számára is. Ezen a hétvégén megvalósítottunk egy színházi előadást, kiállításmegnyitót, egy kis komolyzenét is becsempésztünk a megnyitóba Bede Barbara segítségével, valamint kínáltunk verses estet, Sziveri János megzenésített verseiből. Ezt az újvidéki Művészeti Akadémia színművésztan-hallgatói adták elő, akik közül többen is részt vettek ezen a találkozón a korábbi években. Ez megerősít bennünket, hogy jó dolgot csinálunk, és igyekszünk mindig jobban és jobban csinálni. Hisszük azt, hogy közösségünk számára ez megmaradó jelleggel bír – mondta el az elnök, majd arról külön szólt, hogy az idén a zsűrinek csöppet sem volt könnyű dolga.

A DUDÁS KÁLMÁN NEMZETI VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ TALÁLKOZÓ LEGJOBBJAI

Ez alkalommal 71 résztvevője volt a találkozónak, ezért az elődöntő két csoportban zajlott, mindkét csoportot 3-3 tagú zsűri értékelte. A zsűrinek tagja volt Pataki András rendező, dr. Várszegi Tibor egyetemi tanár, Kalmár Zsuzsa színművész, Raffai Telečki Ágnes színművész és logopédus, Povázsánszki Kőműves Noémi színművész és Tóth Péter Lóránt versmondó.

A találkozó díjazottai
A találkozó díjazottai

Bármilyen nehéz dolga is volt, a zsűri végül döntést hozott, és a következő eredmények születtek: a 3–4. osztályos kategóriában Szabó Vilmos (Topolya) és Hajvert Zalán (Bácsfeketehegy) osztoztak az első helyen, az 5–6. osztályosoknál Szatmári Lili (Topolya), a 7–8. osztályosoknál pedig Gál Flóra (Kishegyes) bizonyult a legjobbnak. A középiskolásoknál Kőműves Csenge (Kishegyes) és Sziveri Emese (Muzslya) osztoztak az első helyen, a felnőtt kategóriában pedig Fási Barnabás (Nagykanizsa) lett az első.

Mindkét Dudás-díj Kishegyesre került: az általános iskolásoknak járó Dudás Kálmán-plakettet Gál Flóra kapta, a középiskolás, felnőtt kategóriában kiosztásra kerülő Dudás Kálmán-díjat pedig Kőműves Csenge.
A 25. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Kishegyes község önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a Gebi Kft., a Solymosy Könyvesház, a Forum Könyvkiadó, a Smart Market és az Aretol Kft.