2024. április 19., péntek

Együtt megmaradásunkért

Megalakulásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte a VMSZ kúlai szervezete

A '90-es évek második felének zűrzavaros időszakában az akkori tizenkét alapító tag úgy gondolta, magára vállalja a kúlai magyarság sorsának alakítását, és 1996-ban megalakult a Vajdasági Magyar Szövetség kúlai szervezete. A huszonötödik évfordulóról a helyi magyarság második otthonában, a Népkörben emlékeztek meg.

A jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek Tóth Istvánra, a párt első, közelmúltban elhunyt elnökére, majd a kúlai szervezet tevékenységéről Kozma Lívia jelenlegi elnök számolt be. Összefoglalójában kitért az elért eredményekre, és hangsúlyozta, a legfontosabb az, hogy minden nehézség ellenére a szórványban élő kúlai magyarság megmaradt, a közösség pedig folyamatosan halad előre.
− A Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével az anyagi és eszmei támogatás mellett, amelyet a párt központi szervezetétől, az anyaországtól, a Bethlen Gábor Alaptól és a Rákóczi Szövetségtől kapunk, hozzájárultunk a legkisebbek számára a beiskolásztatási csomagok, az ösztöndíjak, az utaztatások, az iskolabuszprogram, a Ringató és egyéb programok beindításához, ugyanakkor fontos megemlíteni azt is, hogy évek óta sikeresen működik a falugazdász program és a falugondnok szolgálat – emelte ki a helyi szervezet elnöke.
Valka Károly, a VMSZ körzeti megbízottja elmondta, a helyi szervezetnek jelenleg százhetven tagja van, a párt pedig a legutóbbi helyhatósági választáson a harmadik legerősebb pártként szerepelt a községben. Ez nagyon jó eredménynek számít, ugyanis a község lakosságának mindössze tíz-tizenöt százaléka magyar nemzetiségű.
− A párt fő célja a mai napig az, hogy összefogja az itteni, szórványban élő magyarokat, és ezt a választópolgárok tudják, tapasztalják. A hivatalos adatok azt mutatják, hogy az elmúlt két és fél évtizedben az elvándorlás és a fogyatkozás ellenére nem csökkent a pártra leadott szavazatok száma, inkább emelkedésről beszélhetünk. Az emberek megbíznak bennünk, hiszen igyekeztünk felújítani azokat az épületeket, létesítményeket, helyiségeket, amelyek fontosak az itteni magyarság számára. Röviden fogalmazva, minden lehetséges eszközt megragadva harcolunk megmaradásunkért, kultúránként, egyházunkért – mondta Valka Károly.
A jeles évforduló alkalmából szervezett ünnepségen jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a kúlai szervezet 1996-ban a párt tizenkettedik községi szervezete volt, és azóta folyamatosan erősödve, pozícióját mindinkább megőrizve, a vonzerejét mindinkább kiterjesztve, jó kondícióban maradt.
− Az itteni helyi szervezet nemcsak a magyarok szempontjából fontos politikai erő, hanem a két képviselővel és azzal a pozícióval, amit évtizedekre visszamenőleg a kúlai önkormányzatban betöltünk, az egész kúlai politikai mezőny stabilitását is biztosítja. Meggyőződésem szerint ennek a szervezetnek az ereje abban nyilvánult meg, hogy meg tudta fogalmazni az értékmentő, közösségfejlesztő beruházási elképzeléseket, és azokat meg is valósította – hangsúlyozta Pásztor István, a VMSZ elnöke.