2022. január 29., szombat

Az aracsi pusztatemplomról is tárgyaltak

A Hunyadi János-sorozat egyes jeleneteit a belgrádi vár falainál forgatják

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Maja Gojković szerb miniszterelnök-helyettessel hétfőn Budapesten.

„Intenzív és eredményes tárgyalást folytattunk a kulturális kapcsolatok számos területéről. A szerb és magyar kultúra, történelem több ponton kapcsolódik össze, ezek megismertetése mindkét nép számára lényeges” – mondta Kásler Miklós a tárgyalást és az aláírást követően újságírók előtt.

Mint kiemelte, Magyarország és Szerbia egyaránt olyan ismeretekkel és kapacitásokkal rendelkezik a filmgyártás területén, amely jól hasznosítható mindkét ország számára. „Érintettük az elindított Hunyadi János-sorozatot, és Maja Gojković felajánlotta, hogy a belgrádi-nándorfehérvári vár falainál is készülhetnek jelenetek”.

A magyar tárcavezető kiemelte, hogy szó volt az előadóművészeti kapcsolatokról, a színházak, a könnyű- és a komolyzene terén tevékenykedők együttműködéséről. Kifejtette, hogy lehetőség nyílik a Vajdaságban található műemlékek, régi kúriák, köztük a középkori aracsi pusztatemplom helyreállítására.

„Beszéltünk arról, miként tudjuk ápolni Magyarországon a szerb kultúra emlékeit, az egyházi épületeket. Belgrád és Zimony között felavattuk Hunyadi János mellszobrát, és szerb igény, hogy Budapesten állítsunk szobrot Nikola Tesla világhírű tudósnak” – sorolta Kásler Miklós.

Maja Gojković hangsúlyozta: példaképként tekintenek Magyarországra a filmipar területén, és számos közös alkotás jöhetne létre közös történelmükből. „A szerb filmintézet a közelmúltban tizenkét elveszettnek hitt magyar filmet fedezett fel, ezeket jelenleg másoljuk és hamarosan Magyarország rendelkezésére bocsátjuk”.

Szó volt arról is, hogy január 13-án kezdődik Újvidéken az Európa Kulturális Fővárosa 2022-es programsorozata. Maja Gojković e kérdésben megköszönte a magyar támogatást és jelezte, hogy Szerbia is hasonló hozzáállást tanúsít magyar városok pályázatai esetén.

„Az örökségvédelem területén nagymértékben számítunk a magyar tapasztalatokra, és felvetettük, hogy az intenzív kulturális együttműködés a Vajdaságtól és Belgrádtól délre fekvő területekre is kiterjedjen, amennyiben ezt a járványhelyzet megengedi” – mondta végül Maja Gojković.