2024. március 28., csütörtök

A Planet 2021 világtalálkozón bemutatják a Verespatakról szóló mozifilmet

Csütörtökön mutatják be a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó elnevezésű rendezvényen Kocsis Tibor Dávid aranya című dokumentumfilmjét, amelyben a Balázs Béla-díjas filmrendező a verespataki aranybánya történetét dolgozza fel.

Kocsis Tibor Új Eldorádó című dokumentumfilmje az elmúlt 15 év egyik legtöbb díjat nyert alkotása volt. A verespataki történet folytatása a 300 tonna arany című film, amelynek teltházas díszbemutatójára 2016-ban Áder János köztársasági elnök jelenlétében, a Budapesti Víz Világtalálkozó felvezetéséként került sor.
Az erdélyi falu történetét bemutató 50 perces tévéfilmből 105 perces moziverzió készült Dávid aranya címmel, amit a hétfőn kezdődő Planet Budapest 2021 rendezvényen mutatnak be csütörtökön - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.
„Ez egy húszéves történet, 2000-ben kezdődött azzal a rettenetes katasztrófával, amellyel a Tiszába került 100 ezer köbméter cianid" – idézte fel a rendező, hozzátéve, hogy elsőként rohant le a Tiszához kamerájával, hogy megörökítse azt a borzalmat, amit a nagybányai Aurul bányavállalat létesítményéből kizúduló szennyezés okozott a folyóban. A környezeti katasztrófában 1200 tonna hal pusztult el.
Kocsis Tibor elmondta, hogy a történtek után fel akarta térképezni azokat a területeket, ahol ilyen katasztrófa történhet. Tudomására jutott, hogy Verespatakon egy kanadai vállalat készül bányát nyitni, ezért Romániába utazott.
A 2000 esztendős település 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt. A földben rejlő fémek kinyeréséhez naponta nagy mennyiségű cianid és dinamit felhasználását tervezik a mindösszesen 17 évre tervezett kitermelésben – tette hozzá.
„Ez egy rövid távú projekt, kiszednek 300 tonna aranyat, kiviszik az országból, és ott marad négy kráter és egy cianidos tározó, ami 40-50-szer nagyobb, mint ami a problémát okozta Nagybányán" – érzékeltette Kocsis Tibor.

Erről szólt a négy évig készült Új Eldorádó című film, amit 12 országban mutattak be és több mint 40 millióan láttak Európában.
A film folytatása a 300 tonna arany című dokumentumfilm, amelynek moziváltozatát a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón vetítenek Dávid aranya címmel. A dokumentumfilm egy családon keresztül mutatja be a verespataki aranybánya történetét 2000-től egészen 2021-ig.
„Nagy öröm, hogy 2021-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította Verespatakot. Ehhez óriási összefogás kellett, ezt mutatja be a film" – mondta Kocsis Tibor.